7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Toprak Kongresi yapılıyor

Harran Üniversitesi ile Türkiye Toprak Bilimi Derneği (TTBD) tarafından organize edilen ve 2 gün önce başlayan 18. Uluslararası Toprak Kongresi'ne katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Gürol Ergin, yabancılara toprak satışı konusuna dikkat çekti ve mayınlı arazilerin bölge insanına verilmesini istedi. 

Panelde konuşan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Adana Milletvekili ve Tarım ve Köyişleri Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi ise yeni çıkarılan toprak kanununu anlattı. 

Türk tarımında toprak sorununun masaya yatırıldığı panel, Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi salonunda yapıldı. Rektör Prof. Dr. Uğur Büyükburç'un yönettiği panele, AK Parti Adana Milletvekili ve Tarım ve Köyişleri Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi, CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, TTBD Başkanı Doç. Dr. İlhami Bayramin, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, TEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Mahir Gürbüz konuşmacı olarak katıldı. 

Panelde ilk olarak söz olan CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, Türkiye'de toprak-insan ilişkilerinin sorunlu olduğunu söyledi. Türkiye'de bin dekardan fazla toprağa sahip olan 10 bine yakın işletme bulunduğunu, ancak 54 bin 300 işletmeninse hiç toprağının olmadığını ifade eden Ergin, CHP'nin iktidara geldiği vakit bu konuda yapacakları çalışmaları anlattı. 

Konuşmasında mayınlı araziler, yabancılara toprak satışı konularına da değinen CHP'li Ergin, geçen yıl Tarım Bakanlığı'na bağlı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü çıkarılan bir kararla hazineye ait toprakların, topraksız veya az topraklı çiftçilere verilmesi yerine bunların satılması kararı alındığını bildirdi. Bu işlemin anayasanın 44. maddesine aykırı olduğunu kaydeden Ergin, "Anayasa'nın 44. maddesinde diyor ki 'Devlet topraksız veya yeter toprağı olmayan çiftçiye toprak sağlamak amacıyla gerekli tedbirleri alır'. Bu karar Anayasa'ya aykırıdır. Hükümetin başka bir yanlış uygulamasıysa mayınlı araziler konusudur. Mayınlı araziler konusunda maalesef hükümet bu arazilere gereksinim olduğu halde mayını temizleyip halka vermek yerine 49 yıllığına yerli yada yabancı büyük sermayelere kiraya verme yolunu tercih etmiştir. Mayın temizleme ihalesini alan şirket buraları da 49 yıllığına kiralayacaktır. Bu konu Güneydoğu'nun ve Türkiye'nin güvenliği açısından son derece önemlidir" diye konuştu. 

Yabancılara toprak satışı konusunu Anayasa Mahkemesi'ne götürdüklerini anlatan Ergin, "3 Temmuz 2003 tarihinde hazırlanan bu yasa bazı değişikliklerle yeniden çıktı. Bu yasayla Türkiye'nin bütün topraklarının parayla alınmasına olanak getiriliyor. Yabancılara bu vatanın toprakları satılmaktadır" dedi. 

Yeni çıkarılan Toprak Yasası ile ilgili bilgiler vererek konuşmasına başlayan TEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Mahir Gürbüz ise, artık toprağın da bir kanununun olduğunu söyledi. Gürbüz, kanunun en önemli eksiğinin kaynak problemine çözüm bulamamak olduğunu kaydederek, ayrıca Türkiye'de halen sulanamayan arazilerin suya kavuşturulması için de yatırımlara ağırlık verilmesini istedi. 

Türkiye'de toprakla ilgili kesin bilgi ve rakamlara ihtiyaç bulunduğunu ifade eden TTBD Başkanı Doç. Dr. İlhami Bayramin, mevcut bilgilerin 1966-1971 yıllarında yapılan çalışmalara dayandığını aktardı. Ulusal toprak Enstitüsü kurulmasını da talep eden Bayramin, burada toprakla ilgili uzmanların yetiştirilmesinin faydalı olacağını dile getirdi. 

Yabancılara, toprak satışı, mayınlı arazilerin temizlenmesi ve toprak mülkiyeti sorunuyla ilgili olarak CHP'li Ergin'in söylediklerine katıldıklarını açıklayan Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, tarım ve toprakla ilgili uygulamalara biraz daha dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. 

Panelin sonunda söz alan AK Parti Adana Milletvekili ve Tarım ve Köyişleri Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi, hükümetlerinin çıkardığı Toprak Yasası'nı açıkladı. TEMA Vakfı ile hazırlanan Toprak Kanunu'nun 3 Temmuz 2005'te yasalaştığını belirten Kirişçi, yasanın 2 geçici maddesi ve yürütmesiyle birlikte 31 maddeden oluştuğunu söyledi. Türkiye'de ilk defa toprakla ilgili bir kanun çıkarıldığını kaydeden Kirişçi, "Bu kanununu bugünkü iktidar çıkardı. Yarın başka bir iktidar geldiğinde beğenmezse değiştirme imkanı vardır. Burada format beğenilmese bile ilk kez bu konuda kanun çıkarıldı" dedi. 

Kanunla illerde Toprak Koruma Kurulu oluşturulmasının da karara bağlandığını kaydeden Kirişçi, bu sayede sorunlara yerelde çözüm bulma imkanı da bulunduğunu ifade etti. Kurullarda görev yapan kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek çıkabilecek anlaşmazlıkları görüştüklerini aktaran Kirişçi, böylece sorunun yerelde çözüme ulaşacağını bildirdi. 

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Büyükburç'un yönettiği panel, konuşmacıların soruları cevaplandırmasıyla sona erdi.
.
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2006 Çarşamba 15:41:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?