5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Toprak tahlili yaptırmayana destek yok

Şanlıurfa Tarım İl Müdürü Abdullah Keskin, toprak tahlili yapmayan çiftçilerin gübre desteğinden faydalanamayacağını söyledi.

Bitkisel üretimin gerçekleştirildiği temel maddenin toprak olduğu, çiftçilerin öncelikle topraklarının yapısını tanıması ve buna göre tarımsal faaliyetlerini planlaması gerektiğini belirten Keskin, bunun yolunun da toprak tahlilinden geçtiğini kaydetti.

Keskin, "Toprak Analizi Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca belirlenen 50 dönüm ve üzeri büyüklükteki, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı, her bir tarım arazisinin kimyevi gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yetkilendirilmiş laboratuarlarda toprak analizi yaptırılması zorunludur. Belirlenecek büyüklüğün altındaki tarım arazileri için toprak analizi şartı aranmaz. Toprak analizi yaptıran çiftçilere dekar başına 2,5 TL destek ödemesi yapılır.

Buna göre, 2009 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olan çiftçilere alan bazlı olarak mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak. Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızın belirtmiş olduğu 50 dekar ve üzeri olan parsellerde, toprak analizi şartı getirildi. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı, her bir tarım arazisinin kimyevi gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızca yetkilendirilmiş laboratuarlarda toprak analizi yaptırılması zorunludur. 50 dekarın altındaki tarım arazileri için toprak analizi şartı aranmayacak. Mazot ve kimyevi gübre destekleme ödemesi için birim ödeme miktarı Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulunun teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 10:29:56
Güncelleme :14 Mayıs 2009 Perşembe 10:33:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?