24
Nisan
2024
Çarşamba
ŞANLIURFA

Topraksız köylüler yolu kapattı

Ağalık sistemine karşı çıkan 500 kişilik grup, Türkiye ile Suriye arasındaki ulaşımı sağlayan Akçakale karayolunu ulaşıma kapattı.

Şanlıurfa’da 1978 yılında devlet tarafından kendilerine verilen tarlaların 1987 yılında geri alındığını iddia eden köylüler, geçtiğimiz gün köy girişleri ve tarlalarda yaptıkları eylemin ardından bugün uluslararası yolu trafiğe kapatıp, yolda uzanarak ve oturarak eylem yaptı.

Türkiye ile Suriye arasındaki ulaşımı sağlayan Akçakale karayolunu trafiğe kapatan yaklaşık 500 kişi, tarlalarının ellerinden zorla alındığını iddia ederek karayolunu ulaşıma kapattı. Yolun kapanmasıyla Akçakale Sınır Kapısı’na giden yolda uzun araç kuyrukları oluştu. Araç sürücüleri ile yaşanan gerginlik jandarma ve polise bildirildi. Olay yerine çok sayıda jandarma ve polis ekipleri sevk edilirken, TOMA, akrep ve panzerlerin de sevk edildiği yolda uyarılara aldırış etmeyen köylüler ile güvenlik görevlileri arasında gerginlik yaşandı. Jandarma ekipleri tarafından defalarca yapılan “Dağılın, yolu trafiğe kapatmak suçtur” anonsuna aldırış etmeyen köylüler, yolda Türk bayrağı açarak İstiklal Marşı okudu. Uyarılara aldırış etmeyen köylüler ile güvenlik görevlileri arasında çıkan arbede sırasında köylüler sık sık “Vali buraya, bakan buraya, milletvekilleri buraya” diye slogan attı.

Daha sonra güvenlik güçleri ile köylüler arasında yapılan anlaşmanın ardından aralarından seçilen 4 kişi Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ile görüşmek üzere Şanlıurfa merkeze doğru hareket etti. Öte yandan, temsilcilerin seçilmesinin ardından Türkiye-Suriye arasındaki Akçakale karayolu yeniden trafiğe açıldı. Bu arada konuyla ilgili konuşan bir köylü, “Burada yaklaşık 7-8 köy halkı toplanmış. Daha önce ellerimizden alınan arazileri geri almak istiyoruz. Yamaçaltı köyü, Yediyol köyü, Bezuk köyü, Fatih köyü, Tarlabaşı köyü ve bir sürü köy, buradaki insanların tarlaları ağalar tarafından ellerinden alınmış. Bu insanlar haklarını aramak için burada toplandı. Biz de Türk vatandaşıyız. Şu an mağduruz ve bu bayrak bizim dedelerimizin kanı ve herkesin dedesinin kanı ise eşitlik istiyoruz. Törelik ve Cbitsin istiyoruz. Biz köle değiliz. Gurbete çıkıp çalışıyoruz. Çoluk çocuğumuz bizi tanımaz oldu. Böyle olursa benim çocuğum gelip pamuk toplayacak, okul okumayacak. 12 yıl kirasını ödediğimiz tarlalar elimizden alındı. Bize yardımcı olsunlar” ifadelerini kullandı. 

iha
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2013 Perşembe 15:47:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?