7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Töre cinayetine müebbet istemi

Şanlıurfa'da sevdiği teyzesi oğluna kaçarak İzmir'de resmi nikahla evlenen kız kardeşini 'töre gereği' sokakta bıçaklayarak öldüren ağabey A.T.'ye (Ali Tas) ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Cinayete azmettirici olarak göz altına alınan ve daha sonra serbest bırakılan baba M.T. hakkında azmettirici olarak yeterli delil bulunmadığından kovuşturmaya yer verilmedi. 

Edinilen bilgilere göre Azize T. aşık olduğu teyzesi oğlu Mehmet Kaya'ya kaçarak İzmir'de resmi nikahla evlenmişti. Kaya ailesi aralarında husumet çıkmaması için T. ailesine berdel olarak bir kızını vermeyi önerdi. Bunun üzerine iki aile arasındaki anlaşma Kaya ailesinin kızlarını T. ailesine vermekten vazgeçmesi üzerine bozuldu. A.T. küçük erkek kardeşine teyzesinin kızı vermekten vazgeçmesi üzerine İzmir'e giderek resmi nikahla evlenen kız kardeşi Azize Kaya'yı Şanlıurfa'ya getirmişti. Ali T, kentin Muradiye Mahallesi Gülnaz Sokaktaki babasının evinde yaşama başlayan Azize Kaya ile 27 Temmuz'da teyzesi oğluna kaçmasından dolayı tartıştı. İki kardeş arasında sözlü başlayan tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine A.T. bıçakla kız kardeşini sokak ortasında kovalayarak öldürmüştü. 

Azize Kaya'nın töre uğruna öz ağabeyi tarafından öldürülmesiyle ilgi savcılık soruşturması tamamlandı. Tutuklu sanık Ali T.'ye ömür boyu ağırlaştırılmış hapis istemiyle dava açıldı. Savcı, 'Töre Saikıyla kız kardeşini öldürmek suçundan ağabey Ali T. için TCK'nın 82. maddesi uyarınca ömür boyu ağırlaştırılmış hapis cezası istedi. 

27 Temmuz 2006 tarihinde işlenen cinayetin ardından Ali T. ile birlikte gözaltına alınan ve sevk edildiği adliyede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan baba M.T.'nin azmettirici olarak yeterli delil bulunmadığından hakkında kovuşturma yapılmasına yer verilmedi.
İHA
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2006 Çarşamba 16:39:17
Güncelleme :13 Aralık 2006 Çarşamba 17:01:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hasan dolan IP: 212.175.151.xxx Tarih : 16.12.2006 16:08:31
ya bence sizin yaptıgınız urfa adına hiçde güzel olmayan haraketlerdir siz bu tür töre,berdel haberlerini çıkararak habercilik yaptıgınızımı sanıyosunuz? yaptıgınız sadece urfayı çagdaş bir sehir degilde köy kültürüyle yasanılan bir köy oolarak yansıtıyosunuz yaptıgınız bence hiç güzel degil birazda bardagın dolu tarafına bakın