5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Töre cinayetlerine inceleme

Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Mazhar Bağlı, töre cinayetleri ile ilgili sosyolojik bir araştırma yaptıklarını belirtti.

Araştırmanın, töre veya namus cinayeti işleyen suçlu ve zanlıların sahip oldukları toplumsal değer yapıları, aile münasebetlerine ilişkin sosyolojik bir araştırma olduğunu belirten Bağlı, "44 cezaevinde 200 mahkumla görüşmeyi planlıyoruz. Şimdiye kadar 180 mahkumla görüştük" dedi.

Projelerini Tübitak'ın da desteklediğini belirten Bağlı, "Konuyla ilgili ciddi araştırmalar yapılmadığını gördüğümüz için biz 8 öğretim üyesi bu işe giriştik. Amacımız töre, namus cinayetini işleyen mahkumların profilini çıkarmaktır. Cinayetleri ailenin en küçüğü işliyor, bu sanki bir kural. Türkiye'nin her yerinde böyle. Bunun nedeni ailenin en küçüğünün cezai ehliyetinin olmaması değildir. Kırk yaşında da olsa en küçük fert cinayeti işliyor. Konuştuğumuz mahkumlar cinayetleri çok soğuk kanlı anlatıyorlar. Sanki üzerlerinde görevlerini ifa etmenin rahatlığı var. Eğitim durumları ise Türkiye ortalamasına yakın. Asla pişman değiller ve gerek cezaevinde gerek dışarıda çok itibar görüyorlar. Cezalar caydırıcı olmuyor, cezanın yükselmesi bizi caydırmaz diyorlar. 20 yıl yatacağıma 25 yıl yatarım diye düşünüyorlar. Daha çok evli kadının eşini aldatması affedilmiyor. Hem boşanıyor hem de öldürüyorlar. Biz anlatılanlardan çok etkileniyoruz, çok dramatik durumlar bunlar" diye konuştu.

Mahkumlara karşı anlayacakları dilde konuştuklarını belirten Ballı, "Anlayacakları dilden konuşuyoruz, onları ikna edip güvenlerini kazanıyoruz. Bu yüzden bize hakimlere anlatmadıklarını, işin gerçek yüzünü anlatıyorlar" ifadesini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2008 Perşembe 17:49:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?