5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

TÜBİTAK Türkiye 4.'sü oldular

TÜBİTAK tarafından düzenlenen ortaöğretim öğrencileri arası proje yarışmasına sosyoloji ve tarih branşlarından iki proje gönderen Murat Koleji'nin sosyoloji dalındaki projesi dereceye girdi.

Danışmanlığını Zafer Kurt'un yaptığı İsa Bertan ve Yakup Çelik'in hazırladığı "Çok Eşle Evliliğin Sosyo-Kültürel Hayata ve Aile Hayatına Olan Etkileri" adlı proje Ankara'da düzenlenen TÜBİTAK finalinde mansiyonla ödüllendirilerek Türkiye 4'ncüsü oldu.
Murat Liseleri Müdürü Mustafa Kozan yaptığı açıklamada, "ÖSS, olimpiyat, sosyal, kültürel ve sportif aktivitelerde başarılı olan okulumuzun proje alanında da başarılı olması bizi son derece sevindirdi. TÜBİTAK proje yarışmasındaki bu başarılarından dolayı öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi kutluyorum. Olimpiyat ve proje alanındaki çalışmalarımız ve başarılarımız önümüzde ki yıllarda da artarak devam edecektir" dedi.

Proje hakkında bilgi veren proje danışmanı Zafer Kurt, "Proje çalışması Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde yaygın olan çok eşle evliliğin sosyal-kültürel ve aile yaşamlarına olan etkisini ve değişimini belirlemeye yöneliktir. Bu amaçla yapmış olduğumuz anket çalışmasında, çok eşle evliliğin gelenek - görenek ve alışkanlıklardan kaynaklandığını, evlenecek kadınların ekonomik durumlarının kötü erkeklerin ise refah seviyelerinin yüksek olması, erkek çocuk arzusu, tarım alanlarının geniş olması ve tarımda işçiye duyulan ihtiyaç ve bölge de aşiretçiliğin yaygın olması ve aşiret sayısının fazla olmasının güç göstergesi olarak algılanması bu tür evliliğin başlıca sebepleridir.

Toplumu oluşturan en temel kurum ailedir. Ailenin sağlam olması toplumun sağlam olması anlamına gelir. Sağlıklı ve sağlam fertler ancak sağlam aile yapılarında ortaya çıkar. Yapmış olduğumuz bu araştırmada tespit etmiş olduğumuz bu problemlere bazı çözüm önerileri, tavsiye ve teklifler getirdik; Tarih boyunca bu bölgelerdeki verimli topraklar için birçok savaşlar yapılmış. Bu bölgelerde birçok medeniyetler kurulurken birçok medeniyette yıkılmıştır.

Bu verimli topraklara teknoloji ve sanayi girdiği takdirde bölge ekonomik yönden kalkınacak. Ekonomiye bağlı olarak şehirleşme artacak yöre kapalı bir toplum yapısından kurtulacaktır. Refah seviyesinin artması ve şehirleşmeye bağlı olarak bölge insanının eğitim seviyesi yükselecek, işsizlik azalacak ve bölgeye ait günümüzdeki problemler son bulacak, bölge her türlü yatırımın odağı olup bir cazibe merkezi haline gelecektir" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2009 Cumartesi 16:42:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?