5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Türbanlı öğrencilerden protesto

Şanlıurfa'da bir grup öğrenci ve sivil toplum örgütü temsilcileri, rektörlük binasının yer aldığı Harran Üniversitesi Yenişehir Kampüsü'ne gelerek devam eden türban yasağını protesto etti. Kampüs içine girmek isteyen gruba güvenlik görevlileri engel oldu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün türban yasağının kaldırılmasına ilişkin yasa değişikliğini onaylamasının ardından, Şanlıurfa'da bir grup türbanlı öğrenci ve sivil toplum örgütü temsilcisi ellerinde pankartlarla Harran Üniversitesi Yenişehir Kampüsü'ne gelerek Rektör İbrahim Halil Mutlu ile görüşmek istedi. Üniversitenin güvenlik görevlileri tarafından kampüs içine alınmayan grup arasından seçilen temsilciler, Rektör Vekili Prof. Dr. Bilge Erdiler ile görüşmek için içeriye girdi. Memur-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Ahmet Kaytan, Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Suphi Çiçek, Şanlıurfa Hukukçular Derneği Başkanı Ömer Avcı ve Muzlum-Der Şanlıurfa Şube Başkanı Mustafa Arısüt, güvenlik görevlileri tarafından aranarak kampüs içerisine girdi.

Harran Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Bilge Erdiler ile bir süre görüşen temsilcilerden Memur-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Ahmet Kaytan, "Rektörümüzün dün ulusal basına yansıyan, özgürlükçü rektör olarak da anılmasına sebep olan, 'Hiç kimse yasanın üzerinde değil' ifadesini Rektör Yardımcımız da bugün kullandı. Ancak özgürlükçü olmadıkları şu anda yanımızda bulunan başörtülü öğrencilerimizden de zaten belli oluyor. Biz bunu kendileriyle görüştük. Rektörümüzün yarın veya birkaç gün sonra geri geleceğini, Üniversitelerarası Kurul'da bu konunun tartışılacağını ve burada da Senato'da tartışılarak karara bağlanacağını ifade ettiler. Pazartesiden bugüne kadar bize randevu vermeyen üniversitemiz, kapıya dayandığımızda hemen bizi kabul etmiş bulunuyor. Şu demek oluyor ki; bu ülkede hak ve özgürlükleri elde edebilmek için, oraya ulaşabilmek için bizim daha çok kapı aşındırmamız gerekiyor. Biz sivil toplum kuruluşları olarak mücadelemize devam edeceğiz" ifadelerinde bulundu.

Daha sonra grup adına basın açıklamasını okuyan Mazlum-Der Şanlıurfa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Emine Canpolat, 12 Eylül darbesinin ürünü olduğunu ifade ettiği Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) mevcut hali ile özgürlüklerin önünde engel olmaya devam ettiğini bir kez daha gördüklerini kaydederek, "YÖK, özgürlükleri sağlama konusunda yetersiz ve yaptırımsız kalmış, rektörler tarafından hiçe sayılmıştır. Bu nedenle daha önceleri de belirttiğimiz gibi YÖK'ün derhal kaldırılması gerekmektedir. Bugün burada toplanmamıza neden, yine bu üniversitede uygulanmakta olan başörtüsü yasağıdır. Üniversitesinde yasak devam eden Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, çeşitli yayın organlarında birbirinden farklı ve zıt açıklamalar yapıyor. Geçtiğimiz gün de bir gazetede yayınlanan açıklamasında, başörtülü öğrencilerin kampüs alanına rahatlıkla girebileceğini ve kapalı alanlarda dolaşabileceğini açıkladı. Bizlerin eğitim hakkının engellenmesine tepki gösteren Mutlu, ülkedeki bu tutumlar ve konuların gerilim oluşturduğunu vurgulayarak, 'Anayasa neyi gerektiriyorsa bunu yapmaya elbette hazırız. Yasanın karşısına çıkıp uygulamayacağını söylemek kimsenin lüksü olamaz. Bu çocuklar bizim. Onlara bu şekilde davranmak bir anlamda provokasyon amaçlı üniversitelere gelen bölücü grupların kucağına atmak gibi bir şey olur. Bu tutum ülkede sadece gerilimi artırır. Zaman içerisinde her şey netliğe kavuşacaktır' diyor. Bu açıklamanın yayınlandığı gün bile öğretim üyeleri başörtülü oldukları gerekçesiyle öğrencileri sınıftan atmaktan çekinmedi. Sayın Rektör asıl bölücülük ve ayrımcılık, öğrencileri kılık kıyafetinden dolayı eğitim hakkından mahrum bırakmaktır, başörtüsü ile uğraşmaktır. Ve asıl gerilimi artırmak; Anayasa'yı, Cumhurbaşkanı'nı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ve YÖK'ü hiçe saymaktır" açıklamasını yaptı.

Grup içerisindeki başörtülü öğrenciler ise, "İlk gün girmedik. Arkadaşlarımız sadece bazı bölümlerde içeri alındı. Ama biz alınmadık. Sadece bir hocamız bizi derse aldı. Diğer hocaların hiçbiri almadı. Biz de buna bir anlam veremedik. Yani bazı üniversitelerde alınırken ve bu maddeler yasalaşırken bazı üniversitelerde alınmamasına açıkçası biz de bir anlam veremiyoruz. Biz bu şekilde tepkimizi göstermeye çalışacağız. İnşallah en kısa sürede sorun çözülür. Bir hocamız, Rektör 'Alın' dediği halde almıyorum dedi. Hocalarımız, 'Bizim de size karşı bir tavrımız yok' diyorlar. 'Biz de özgürlüklerden yanayız fakat Rektör bize bir talimat göndermediği sürece bu böyle devam edecek' diyorlar" iddialarında bulundu.

Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı kampüs önündeki grup, alkışlar eşliğinde üniversite önünden ayrıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2008 Perşembe 15:45:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?