3
Mayıs
2024
Cuma
ŞANLIURFA

Türk bilim adamına ABD'den ödül

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ruhi Mermut, ABD’de faaliyet gösteren Toprak Bilimleri Kurumu tarafından ödüle layık görüldü. Ödülü ABD’nin Washington eyaleti Seattle şehrinde alan Mermutlu, Türkiye’ye döndü.

ABD Toprak Bilimleri Kurumu tarafından Bilim Ödülü’ne ödüle layık görülen Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ruhi Mermut, 2 Kasım 2004 tarihinde ABD’nin Washington eyaleti Seattle kentinde ödülünü aldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Ahmet Ruhi Mermut, "Toprak ve su kaynaklarını insanlık yararına kullanmak için yaptığım bilimsel çalışmalarımdan dolayı, ABD Toprak Bilimi Kurumu tarafından ödüle layık görüldüm. Türk evladı olarak böyle bir ödüle layık görüldüğüm için gururluyum" dedi.

30 yıllık meslek hayatında dünyanın 80 ülkesinde görev yaptığını belirten Prof. Dr. Ahmet Ruhi Mermut, "30 yıllık meslek hayatım var. Bunun 25 yılını Kanada’da geçirdim. Dünyanın 80 ülkesinde görev aldım. Bu ülkelerden en çok Çin, Hindistan, Brezilya, Etiyopya, Kuzey Afrika ülkeleri ve Ortadoğu ülkeleri yer almaktadır. Ülkemizde var olan potansiyelimizi kullanmamız lazım. IMF ve Dünya Bankası’ndan para dilenmekten veya yatırımcı aramaktan çok, bu parayı burada üretmek gerekir. Batı dünyası ülkelerinin yaptıkları ve başardıkları, kendi kaynaklarını en iyi şekilde kullanmasıdır. Biz bunu yapmak mecburiyetindeyiz.

Özellikle Avrupa Birliği’ne girme arzusu içerisinde olduğumuz bir dönemde bölgemiz, stabil olmayan bir bölge durumdadır. Türkiye’nin ekonomik olarak güçlenmesi bölge barışı için son derece önemlidir. Tarımda geri olmayı hiçbir zaman düşünmemeliyiz. Belli bir potansiyel gücümüz var, bunu iyi kullanmalıyız. Dünyanın çeşitli ülkelerinden 14 kişi ödül aldık. Dünya Toprak İlmi Cemiyetimiz var. Bu cemiyete 50 bin üyemiz var. Bu cemiyetin 4 bölümü var. 4 bölümün birisinin başında ben başkanım. Ben orada Kanadalı olarak bulunuyorum. Ama aslında Türk’üm. 25 yıl Kanada’da kaldım. Öyle bir yere gelmek Türk için gurur vericidir. Türk için imkansız görülen ödülü aldım. Böyle bir ödülün alınması için su üstünde yürünmesi lazım diyorlar. Marifetli olacaksın ki, bu ödüle layık olacaksın. Bu, dünyada bir kaç kişinin alabileceği bir ödüldür" diye konuştu.

ŞANLIURFA (İHA) -
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2004 Perşembe 13:46:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?