5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

'Türkiye Ortadoğu'da parlayacak'

Şanlıurfa Gazeteciler Birliği'nde toplantıya katılan Düşünce Platformu Bölge Temsilcisi Erkan Sözen, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerinde sahaya indiklerini belirterek analiz yaptıklarını söyledi.


Şanlıurfa Gazeteciler Birliği her hafta bir konuğu ağırlamaya devam ediyor. Birlik binasında düzenlenen toplantıya katılan Düşünce Platformu Bölge Temsilcisi Erkan Sözen, "Daha önceleri düşünce pazarlaması yurt dışından alınıyordu. Kimse sahaya inmiyordu. Şu an öyle değil. Düşünce konularında gerek Orta Asya ve gerekse Ortadoğu ülkelerinde sahaya inilerek analizler yapılıyor. Biz 7 yıldır bu çalışmaları sürdürüyoruz. Bundan sonraki dönemde vakfa dönüşeceğiz. Bunu bir düşünce enstitüsü haline getireceğiz.


Ortadoğu ve Orta Asya'daki devlet adamları ile ilişkilerimiz var, bire bir görüşmeler yapılıyor. Yurt içi ve yurt dışı için 7-8 masa oluşturuldu. Platform olarak 50 ve bin yıllık projeler üretiyoruz. Daha önce ABD kolonları içinde olduğumuz için onların kararları doğrultusunda yapılıyordu. Şimdi öyle değil. Kendi düşüncelerimizi ve analizlerimizi uyguluyoruz. Antalya'da beyin fırtınası toplantısı yapıldı. Şanlıurfa'dan 34 kişi katıldı. Türk milleti ve Anadolu insanı böyle düşünüyor diye çalışmalarımızı
sunuyoruz. Aslında sivil anayasanın hayata geçirilmesini bekliyorduk. Biraz gecikti. "
Geleceğin "Türkiye'si nasıl olur?" diye analizler yaptıklarını belirten Sözen, "Türkiye'nin değişik sürecini tartışıyoruz. Türkiye'de 2006 yılında bir değişim oldu. Bu değişimi halkımıza anlatmaya çalışıyoruz. Eskiden ABD bizden farklı istiyordu. 'Suriye, İran, Rusya, Ermenistan ve Irak hep bizim sınırdaki düşmanlarımız' diye ABD tarafından tanıtılıyordu. Suriyeli aydınlar ile yapılan saha görüşmelerinde sınırların bile kaldırılmasını istiyor. ABD'nin engellemesine rağmen Ermenistan ile görüşmeler yapıldı. Şimdi onlar ile sorunlar çözülüyor. ABD'nin bütün tahrikleri boşa çıkıyor. Çünkü bizler artık sahaya iniyoruz, ABD'nin bilgileri doğrultusunda çalışmıyoruz" diye konuştu.


Ergenekon dosyası ile ilgili görüşlerini de açıklayan Sözen, konuşmasına şöyle devam etti:
"Türkiye'nin önünde Ergenekon dosyası var. Ergenekon dosyasını ele aldık. Aslında Ergenekon 1957 yılından beri vardır. Şimdileri ismini değiştirdi. Türkiye'deki çatışmaların sebebi bu çeteydi. 1998 yılından beri Ergenekon ismi var. Türkiye'deki faili meçhul cinayetlerin arkasında bu örgüt çıkıyordu. Türkiye'de bütün darbelerin arkasında bu örgüt vardı. Şimdi önümüzde dinamik Türkiye bağımsız Türkiye Devleti var. Dünyada ve Türkiye'de Müslüman ve Kürtlerin sorunları bitecek. Siyasi ve ekonomik birlik kurulacak. 9 ülke ile ilgili birlik olacak. Bunun da başkenti İstanbul olacaktır. Türkiye bu ülkelere önderlik yapacak. Ortadoğu'da ve Orta Asya'da sorunlar çözülecek. İsrail sınırlarına çekilecek, Filistin bağımsız devlet olacak. Ortadoğu'nun parlayan yıldızı Türkiye olacak. Bunun için biraz zaman ve ekip lazım. Önce içimizdeki kırgınlıklar çözümlenecek. Bunların analizlerini yapıyoruz. Kolay olmayacak ama başarılacak. Bizleri şimdileri Türk-Kürt çatışmasının içine çekmek istiyorlar. Türkiye, İran, Suriye gibi ülkeler ABD'nin büyük Ortadoğu projelerine karşı çıkıyorlar. Ortadoğu'da bir çok ülkesinde sık sık intihar saldırıları düzenleniyor. Bunlar terör olaylarıdır. ABD planladıkları ile intikam almaya çalışıyor. Türkiye'deki sorunları da tabi ki, Türk devleti çözecek" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2008 Pazar 15:10:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?