7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

TZOB heyeti afetzede çiftçilerle

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sel felaketinden en çok etkilenen yerlerden biri olan Şanlıurfa'nın Harran İlçesi'nde incelemelerde bulundu. 

TZOB yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Harran İlçesi'ne gelen Başkan Şemsi Bayraktar, Kaymakam Hasan Yaman ve Belediye Başkanı İbrahim Özyavuz ile görüşerek sorunlarını dinledi. Bayraktar, selden zarar gören tarlalarda incelemede bulunduktan sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Sel felaketinden zarar gören vatandaşların ve üreticilerin, yaralarını sarmak üzere hayırsever işadamlarından ve devletten yardım beklediğini bildiren Bayraktar, "TZOB olarak üreticilere elimizden geldiği kadar yardım yapacağız. Valiliklerimiz ve kaymakamlıklarımız iyi çalışıyor. Fakat hükümete düşen görev bu bölgede yardımların hızlı bir şekilde yerine ulaştırılmasını sağlamak" dedi. 

Şemsi Bayraktar, geçtiğimiz yıl çıkarılan ve TZOB olarak destek verdikleri Devlet Destekli Ürün Sigorta Kanunu'nda sel ile ilgili bir maddenin yer almadığını belirtti. Dolayısıyla üreticinin bu kanundan yararlanmasının söz konusu olmadığını aktaran Bayraktar, bu kanunda da değişiklikler yapılması gerektiğini vurguladı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın selden zarar gören çiftçilere prim ödemelerinde kolaylık sağlayacağını düşündüğünü ifade eden Bayraktar, şunları söyledi: 

"Üreticilerimize primlerin erken ödenmesi önemli ama gördükleri zarar karşısında nakdi yardım da yapılmalı. Çiftçimiz sel felaketi nedeniyle mağdur oldu. Bu insanların tarım kredi kooperatiflerine, Ziraat Bankası'na ve piyasaya olan borçları var. Ürünler zaten perişan durumda. Bu insanlar borçlarını ödeyemeyecek, dolayısıyla faiz batağına düşmeleri söz konusu. Böyle olursa gelecek yıl bölgede üretim yapılamaz hale gelir. Nakdi yardımla üreticinin zararlarının bir ölçüde karşılaması için hükümete görev düşüyor." 

Bayraktar, selden zarar gören bölgelerde yaptıkları ziyaretler sonrası valiliklerden ve sivil toplum kuruluşlarından bilgi aldıklarını, bunları değerlendirdikten sonra bölgeye nakdi yardımda bulunacaklarını da sözlerine ekledi. 
İHA
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2006 Çarşamba 17:59:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?