5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

UBCCE iş formu yapıldı

Karadeniz ve Hazar Denizi Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonları Uluslararası Birliği'nin (UBCCE) 2. İş Forumu Şanlıurfa'da yapıldı.

Türkiye'nin yatırım olanaklarını uluslararası platformda tanıtmayı amaçlayan forum, TÜSİAD başkanlığında ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Dedeman Otel'de düzenlenen foruma, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, DOGÜNSİFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel, TÜSİAD ve UBCCE Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ile Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan'ın yanı sıra, yerli ve yabancı birçok işadamı katıldı.

Forumdaki konuşmasını İngilizce yapan TÜSİAD ve UBCCE Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Doğu ve Batı'nın önemli kesişim noktasında bulunan Türkiye'nin oluşturacağı birlikteliğin, değişen küresel dengelerde söz sahibi olabileceğine inandığını söyledi. Yalçındağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bölgemizdeki özel iş ve işveren örgütlerince oluşturulan UBCCE gibi bir platform, ticaret ve yatırımları geliştirmek suretiyle barış ve istikrar içinde bir bölge oluşturmak için oldukça önemli ve olumlu katkılarda bulunabilir. Böyle bir birliktelik bölgemizin küresel ekonomiye güvenli bir şekilde entegre edilmesi sürecini daha da kolay bir hale getirebilir. Geçtiğimiz yüzyıl hepimize iş dünyası ve sivil toplumun sosyal değişimin gerçek dinamiklerini oluşturduğunu açıkça göstermiştir. Bölgemizde özel sektör zaman içerisinde büyüyüp olgunlaştıkça ülkelerin dönüşümünde başrol oynar hale gelecektir. Birliğimizin geçtiğimiz ekim ayında Brüksel'e gerçekleştirmiş olduğu ve gerek BUSINESSEUROPE makamları, gerekse Avrupa Birliği enerji çevre genişleme ve komşuluk politikası komiserleri ile de toplantılar içeren ilk üst düzey temas ziyareti, bölgemizin özel iş sektörlerinin temsil eden uluslararası bir kurum olarak Avrupa'daki görümlülüğümüzü artırılması açısından oldukça olumlu bir başlangıç olmuştur. Şuna yürekten inanmaktayım ki; bugünkü forum 30 milyar ABD dolarını aşan değeri ile dünyada uygulanan 4. en büyük bölgesel kalkınma alanı olan GAP dahilinde Türkiye'nin bu bölgesinde mevcut yatırım olanaklarını keşfetmek için yararlı bir fırsat olacaktır. Dünyanın 1930'lardan bu yana tarihinde görmüş olduğu en çalkantılı ekonomik dönemden geçtiği bugünlerde, buradaki varlığınız hem Türkiye hem de bu iddialı projeye olan kuvvetli inancımızı teyit eder niteliktedir. Hepinizi özellikle bölgenin sulama, hidrolik enerji, tarım, altyapı, ormancılık, turizm ve sağlık gibi ana sektörlerde sahip olduğu önemli potansiyelden istifade etmeye çağırıyorum. Bu önemli potansiyeli bugün öğleden sonra bölgedeki mevcut yatırımlara gerçekleştirilecek ziyarette sizin de göreceğinize inanıyorum. Şu andan itibaren eminim ki; Güneydoğu Anadolu barındırdığı birçok avantaj ve her şeyden önemlisi sahip olduğu genç ve dinamik nüfusu sayesinde parlak bir geleceğe kavuşacaktır."

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ise, GAP Eylem Planı'na Şanlıurfa'da başlandığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Daha önce istikrarla büyüme sağlayan Türkiye ekonomisinin yeni dönemde büyüme ile istikrar sağlayacağı vurgusu yapılmıştır. Önümüzdeki yıllarda üzerinde odaklanacağımız ana konu üretim, yatırım, ihracat ve istihdam olacaktır. Bunu bölgesel düzeyde başlatmak son derece anlamlı. Orta vadeli programda üzerinde durduğumuz konulardan biri de özel sektör ve kamu sektörünün ekonomik finansal iletişim işbirliğidir. Bunun bir örneğini pazartesi günü Türk özel sektörünün finans ve reel kesimleriyle ekonomi yönetiminin üst düzey bürokratları ve bakanlarla birlikte yaptığımız değerlendirmede de ortaya koyduk. Ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmenin yeni dönemde, yerel dinamiklerinin ve bölgesel bileşenlerinin giderek önem kazanacağı ortadadır. En önemli konu, küresel krize karşı üretilen projelerde birlikte olmak. GAP'ı 2012 yılına kadar bitirme taahhüdünü merkezi hükümet olarak verdik ve buna ilave olarak Konya Ovası ve GAP için 15 milyar YTL kaynak aktardık. GAP iki önemli bileşene sahip. Biri bölgenin tarımsal, gıda potansiyelinin etkin kullanımı, diğeri de bölgede enerji kaynaklarını da devreye sokmak. GAP'ın önemli bir diğer yönü de özel sektörün yatırım yapmasını teşvik edecek, buraya gelmesini sağlayacak tüm altyapı yatırımlarını içeriyor olması. Proje tamamlanınca bölgede konut, sulama her şey dahil ihtiyaç duyulan önemli girdilerin tümü sağlanmış olacaktır. Yıl sonuna kadar uygulamaya koyacağımız yeni sistem ile projelere teşvik vereceğiz. Proje teşvikleriyle bölgeye farklı bir dinamizm kazandıracağız. Proje tamamlandığında özel sektörün desteği devam ettiğinde istihdam imkanlarının hızla artmasına bağlı iş ve gelir imkanları artacaktır."

Yapılan açılış konuşmalarının ardından, iki oturum şeklinde yapılan forumda, Türkiye ve GAP bölgesine yatırım konusu ele alınarak buradaki iyi uygulama örnekleri incelendi. Forumun ardından yerli ve yabancı yatırımcılar ile birlikte GAP'taki yatırımlara inceleme gezisi düzenlendi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 13:26:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?