5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Üniversite'de domuz gribi dersi

Dünyanın birçok ülkesinde görülen ve Türkiye'yi de tehdit eden domuz gribi, Şanlıurfa Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi'nde ders konusu oldu.

HRÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Süda Tekin Koruk, dünyanın birçok ülkesinde görülen ve Türkiye'yi de tehdit eden domuz gribi virüsü H1N1'i, ders olarak Tıp Fakültesi öğrencilerine anlattı. HRÜ Yenişehir Kampüsü'nde yer alan Tıp Fakültesi öğrencilerine H1N1 virüsüyle ilgili çeşitli bilgiler aktaran Koruk, virüslerin şekillerini de şemalarla göstererek, öğrencilerin bilgi sahibi olmalarını sağladı.
Domuz gribinin basit bir kılıf değiştirmesiyle ölümcül hale gelerek insanların karşısına H1N1 virüsü olarak çıktığını aktaran Yrd. Doç. Dr. Koruk, hasalığın çok erken tanınması durumunda tedavisinin mümkün olduğunu söyledi.

Domuz gribinin belirtilerini sıralayan Koruk, vatandaşlara da çeşitli uyarılarda bulanarak, "Domuz gribinin belirtileri baş ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, tıksırma, öksürük, şiddetli kas ağrılarıyla yorgunluk ve halsizlikle devam eden gribal bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık şuanda ülkemizde yok, bu çok güzel ve sevindirici bir haber. Fakat dışarıdan yada başka bir ülkelerden bulaşma olasılığı olan bir hastalık. Çünkü dünya küçüldü, herkes her tarafa gidebiliyor" dedi.
Tedaviden öte en önemli unsurun hastalıktan korunmak olduğunu anlatan Koruk, şöyle devam etti:

"B ve C, çok yoğun ölümcül salgınlara yol açmıyor. Asıl bizim korktuğumuz, İnfluenza A, bu da virüsün yapısı. Şekil değişikliği nedeniyle zaten salgınlara yol açıyor. İnsanlar, atlar, domuzlar, deniz memelileri, kuşlar, sansargiller, İnfluenza virüsü ile enfekte olabiliyorlar. İşte domuzlarda bulunan tür, insanlara geçerse domuz gribi olarak adlandırılıyor, kuşlardaki virüs insanlara geçerse kuş gribi olarak adlandırılıyor. Asıl olan İnfluenza A virüsünün kıyafet değiştirmesidir tabiri caizse. Asıl olan İnfluenza ve şuanda bulunan domuz gribi virüsü de İnfluenza A, H1N1 tipi."

HRÜ Tıp Fakültesi ve Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne hastalıkla ilgili her türlü gerekli tecizatın getirildiğini ve olası bir vakaya hazırlıklı olduklarını dile getiren Koruk, "Şuan için Şanlıurfa'da herhangi bir tehlike yok. Zaten şuanda, hastalık ülkemizde tespit edilmiş değil. Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde zaman zaman bulaşıcı hastalıklara yönelik hazırlanmış bir odamız var. Aynı zamanda maske, koruyucu eldiven gibi malzemelerimiz de bulunmaktadır. Umarım böyle bir vaka olmaz, ama olursa en azından bakabilecek bir tecizatımız var. Zaten Sağlık Bakanlığı aracılığıyla da isteyen hastanelere gerekli ilaç ve diğer malzemeler ücretsiz olarak aktarılacak."
Koruk, Türkiye için şuanda bir problem olmadığını ifade ederek, domuz gribinin diğer hastalıklardan çok net ayrılamayabileceğini de sözlerine ekledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2009 Cuma 14:20:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?