5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Üniversitesi'de Dünya çapında ameliyat

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi dünya çapında bir ameliyata imza attı.

Yaklaşık 7 saat süren operasyonda sağ akciğeri alınan ve kalp kapakçıkları değiştirilen hastanın sağlık durumunun iyiye gittiği ifade edildi.

Şanlıurfa'da, 76 yaşındaki Ali Dağ isimli hasta aşırı nefes darlığı ve kalp yetmezliği şikayeti ile Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan tetkiklerde hastanın sağ akciğerini tümör kapladığı ve kalp kapakçıklarının görev yapmadığı tespit edildi.

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi doktorlarından oluşan bir konsey değerlendirme yaparak, çok zor ve uzun sürecek ameliyata karar verdi. Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç.Dr. Mustafa Göz, Dr. Cüneyt Şelli, Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. İbrahim Can Kürkçüoğlu, Abbas Demirkol ve Deniz Demir'den oluşan ekip tarafından, yaklaşık 7 saat süren bir kompleks ameliyatla hasta Ali Dağ'ın sağ akciğeri alındı, kalp kapakçıklarını değiştirildi.

Ameliyat sonrası uyanan hasta üniversite doktorlarına teşekkür ederek, minnettar olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalarda bu iki ameliyatın aynı anda olması, dünyada çapında yapılan ikinci ameliyat Türkiye'de ise bir ilk ameliyat olduğu belirtildi. Literatürde bu şekilde dünya çapında yapılan ikinci bir ameliyat olan bu vakayı üniversitedeki öğretim üyeleri uluslararası sempozyumlara taşıma kararı aldı.

Bu arada, Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Anabilim Dalı Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Göz, "Hastamız kalpten çıkan büyük damarında kritik daralma nedeniyle bayılma şikayetleriyle yatırılmıştır. Bu dönem içerisinde sağ akciğerinde kanser tespit edildi. Hastanın durumu itibariyle iki ayrı ameliyatı kaldıramazdı. Kalp ameliyatında olduğu takdirde de çok kısa sürede kanser yayılıp, ikinci ameliyat şansını kaybederdi. Bu nedenle hastaya aynı seansta hem kanser ameliyatını hem de kapak ameliyatını yapma kararı aldık. Yaklaşık 7 saat kadar süren operasyon Türkiye'de ilk defa yapıldı. Göğüs kemiği açılarak yapılan bir operasyondu. Kalp akciğer makinesine bağlanarak, kalp kapakçığı değiştirildi. Dünyada da sayılı merkezlerde de ancak belli merkezlerin yayınlanmış serilerinde de 5 ila 7 tane arasında vakaya rastladık. Bu açıdan Türkiye'deki kalp ve göğüs cerrahisinde oldukça ilerlemiş bir seviyede olduğumuzu ve dünyayla rekabet edebileceğimiz göstermemiz açısından da çok iyiydi. Hastamız çok iyi. Yoğun bakımda 36 saat kaldı. 22 ünite kan vermek zorunda kaldık. Ama şuanda herhangi bir problemi yok. Her şey yolunda gidiyor" dedi.

Öte yandan, Ali Dağ'ın oğlu Abuzer Dağ ise, babasının başarılı bir ameliyatla hayata döndüğünü belirterek, "Babamın ilk olarak kalp kapağında bir sorunu vardı. Daha sonra doktorlarımızın yaptıkları filmlerle teşhislerle akciğer kanserine rastlandı. Ondan sonra hiç umudumuz yoktu. Yani doktorların da bize anlattıkları şekliyle hiç umut yoktu. Çok şükür, sağ olsunlar hocalarımız da, herkes elinden geleni yaptı ve hastamızı hayata döndürdüler. Herkese çok teşekkür ediyoruz. İnşallah bütün hastalar şifa bulur. Şanlıurfa Harran Üniversitesi'nin emekleri yabana atılmasın. Bize hizmet eden hocalarımıza gerçekten minnettarız" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 15:53:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?