3
Mayıs
2024
Cuma
ŞANLIURFA

Üniversiteyi kazandı ama gidemiyor‎

Şanlıurfa'da zor şartlarda üniversiteye hazırlanarak, İstanbul Üniversitesi “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık” bölümünü kazanan tarım işçisi ailenin oğlu Bakır Ay (18), hayalini kurduğu üniversiteye maddi imkansızlıklar nedeniyle kayıt yaptıramayacağını bildirdi

Konuklu beldesinde oturan ve yaz aylarında tarım işçiliği yapan 5 çocuklu ailenin en büyük oğlu olan Bakır Ay, lise eğitimi süresince her gün yaklaşık 8 kilometre uzaktaki Kısas beldesine gidip gelerek, okulunu birincilikle bitirdi.

Okulun son sınıfında girdiği bir sınavda gösterdiği başarı sonucu “yarı burslu” olarak dershaneye gitme hakkı kazanan Ay, dershanenin kalan ücretini de lisedeki öğretmenlerinin karşılaması sonucu üniversiteye hazırlanma imkanı buldu. Ay, Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) girdiği ilk yılda TM alanından 497 puan aldı.

Ailesiyle birlikte sınavı kazanmanın mutluluğunu yaşayan Bakır Ay, yaptığı tercih sonucunda İÜ “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık” bölümüne kayıt yaptırmaya hak kazandı.

Ancak şu anda ailesiyle birlikte tarlalarda işçi olarak çalışan Ay, maddi durumlarının iyi olmaması nedeniyle kazandığı okula kayıt yaptırıp yaptırmamakta kararsız kalırken, hayırseverlerden yardım bekliyor.

“DAHA ÇABUK İŞ BULABİLMEK İÇİN”

Yaz aylarında anne ve babasına yardım eden Bakır Ay, öğretmenlerinin yönlendirmesi ve ailesinin desteğiyle başarılı bir performans yakaladığını, bunun sonucunda da sınava girdiği ilk yılda iyi bir puan alarak üniversiteyi kazandığını belirtti.

Ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle hayalini kurduğu üniversiteye kayıt yaptırma imkanının olmadığını vurgulayan Ay, şunları kaydetti:

“Kısas Lisesini birinci olarak bitirdim. Girdiğim LYS sınavından TM puanından 497 aldım. Çevrem ve öğretmenlerim daha çok hukuk fakültesini tercih etmemi istiyordu. Ben ise iş bulma imkanı daha kolay olan 'rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünü' tercih ettim. Okulu hemen bitirip, benden küçük 4 kardeşimin okumasına yardımcı olmak için bu bölümünü seçtim ve kazandım. 31 Ağustos'ta kayıtlar başlıyor, fakat ailemin maddi imkanları iyi olmadığı için nasıl gidip kayıt yapacağımı bilemiyorum. Hayırseverlerin yardımını bekliyorum.”

Baba Müslüm Ay da ailesinin geçimini sebze ekili tarlada “kürekçilik” (gelirin yüzde 30'una karşılık tarlayı sulayıp bakımını üstlenmek) yaparak sağlamaya çalıştığını anlattı.

Oğlunu okutabilmek için şimdiye kadar elinden gelen her şeyi yapmaya gayret ettiğini ifade eden baba Ay, “Ben ilkokul mezunuyum, çok okumak istedim fakat maddi imkansızlıktan dolayı okuyamadım. Şimdi çocuklarımın okumasını çok istiyorum. İnşallah bir hayırsever çıkar da bizim bu feryadımıza kulak verir, çocuğumu üniversiteye kaydetmemize yardımcı olur” dedi.

Oğlunun üniversiteyi kazandığını duyunca çok sevindiğini ve mutlu olduğunu dile getiren anne Fehime Ay da “Oğlum okumayı çok istiyor, kardeşleri de okumaya meraklı, onların da okumasını istiyorum” diye konuştu.

Bakır Ay'ın mezun olduğu okulun yöneticileri de öğrencilerinin başarısından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Bu arada yaz tatillerinde tarlada çalışarak babasına yardımcı olan Bakır Ay, burada da boş zamanlarında kardeşlerinin eğitimiyle de yakından ilgileniyor.

AA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2010 Pazar 12:39:41
Güncelleme :22 Ağustos 2010 Pazar 12:48:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?