5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Üretici buğdayını tüccara satıyor

Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, TMO'nun hububat alımlarını değerlendirdi.

Mehmet Kaya, yaptığı açıklamada, bu yıl için toplam 5 milyon ton ürün almayı bekleyen Toprak Mahsulleri Ofisinin alım döneminin ilk üç haftasını rahat geçirdiğini belirtti.

Ofise 21 günlük dönem içerisinde 231 bin ton ürün geldiğini ve bu rakamın geçen yılların ve beklentilerinin gerisinde olduğunu belirten Kaya, "Şuanda piyasada oluşan fiyat her zaman TMO'nun fiyatının biraz altında olmaktadır. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin bu yıl için hububat alımları 1 Haziran tarihi itibariyle başlamış bulunmaktadır. Geçtiğimiz haftalarda da, hububat alım fiyatları açıklandı. Buna göre Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ekmeklik buğdayın müdahale alım fiyatını temmuz, ağustos ayları için ton başına 500 lira, eylül ayı için 510 lira, ekim ayı için 520 lira ve kasım ayı için de 530 lira olarak açıklamıştır. Şu anda ofisin alım yaptığı 21 günlük dönemde, gelen hububat miktarı beklentilerin oldukça gerisinde kalmış durumdadır. Ofis, haziran ayının ilk 21 gününde 231 bin ton hububat alımı gerçekleştirirken, bu rakamın geçtiğimiz yılların aynı dönemiyle kıyaslandığı zaman ofisin beklentilerinin oldukça gerisinde kaldığı görülmektedir. Söz konusu rakamın düşük gerçekleşmesi bizlere, piyasada tüccarla üreticinin buluştuğunun ve bu nedenle de ofise üreticinin çok fazla müracaat etmesine gerek kalmadığının açıkça bir göstergesidir. Piyasalarda çok sık gündeme gelen 'Üretici ürününü çok daha düşük fiyata tüccara satıyor' yönündeki eleştirilerin ise doğruluğunun net olmadığı görülmektedir" dedi.

TMO'ya 2009 yılı hububat alımları için yapacağı yüklü alım için Hazine'den borç almasının yolu, geçtiğimiz günlerde açıklandığını kaydeden Kaya, "Kredi Garanti Fonu'yla ilgili yasa tasarısının Meclis'teki görüşmeleri sırasında verilen bir önergeyle TMO'ya 2 milyar 577 milyon TL'lik ikrazen özel tertip Devlet İç Borçlanma Senedi ihraç edilmesine ilişkin yetki alınmıştı. Söz konusu rakam 5 milyon tonluk alıma göre hesaplanarak, alım miktarının bu rakamın gerisinde kalması durumunda da 2.5 milyar TL'nin tümünün kullanılmasına gerek kalmayacağını görülmektedir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2009 Pazartesi 16:56:02
Güncelleme :29 Haziran 2009 Pazartesi 17:10:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?