30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Urfa çiftçisine ABD hindisi

Şanlıurfa’da, hindi üreticiliğinin geliştirilmesi amacıyla 266 aileye 13 bin 300 Amerikan bronz hindisi dağıtıldı. Prof. Dr. Yusuf Ziya Gökalp Atçılık Çiftliği’nde yapılan törene, Şanlıurfa Valisi Şemsettin Uzun, Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap ve çiftçiler katıldı.

Şanlıurfa Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, dünyada ve Türkiye’de hindi üretimin her yıl artış gösterdiğini belirterek, "Hindi eti, oldukça pahalı olan kırmızı ete yakın et kalitesini daha uygun fiyatlara sunduğundan oldukça rağbet görmektedir. Son yıllarda kapalı kümeslerde ve kısa sürede üretilen ticari tavuk ya da hindilere olan tercih, yerini köy yetiştiriciliğine ya da free-range olarak adlandırılan üretim çeşidine bırakmaktadır. Bu hayvanlar doğada ya da köy şartlarında beslenebilir ve pazarda yaklaşık 1.5-2 kat daha fazla fiyatla satılmaktadır" dedi.

Son yıllarda hububat üretenlerin, ürünlerini maliyetlere yakın fiyatlarla satması nedeniyle, alternatif kazanç elde edebilecekleri üretim modelleri arayışına girdiklerini kaydeden Altun, "Bu üretim çeşitlerinden biri olan Amerikan bronz hindisi, hem fabrika yemlerine belirli bir süreden sonra ihtiyaç duymaması hem de anızı çok iyi şekilde değerlendirmesi ve çekirge mücadelesinde tek önleyici olması sebebiyle tercih edilmektedir. Amerikan bronz hindisi, çiftçilerimiz ve köylülerimiz için kazanç ve aile ihtiyaçları için de hayvansal protein kaynağı olabilecek yegane meteryaldir. Bu şartlar altında küçük arazi birimlerinde daha rasyonel ve karlı üretim sağlayan yaylımcı Amerikan bronzu hindi yetiştiriciliği, en uygun çözümlerden birisidir denilebilir. Şanlıurfa’da da Amerikan bronzu hindi yetiştiriciliğini geliştirmek amacıyla İl Özel İdare Müdürlüğü katkılı projemiz ile 266 aileye 50’şer adet olmak üzere toplam 13 bin 300 hindi palazı dağıtılacaktır" diye konuştu.

Şanılurfa İl Özel İdare Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa dağıtılan hindilerinin tanesinin 3 YTL olduğu belirtildi. Amerikan bronz hindisinin 20 günlük olduğu ve aşılarının tamamlandığı kaydedildi. Hindi dağıtımının bir hafta süreceği bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2005 Pazartesi 13:44:24
Güncelleme :24 Mayıs 2005 Salı 13:33:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?