3
Mayıs
2024
Cuma
ŞANLIURFA

Urfa Evleri yeniden hayat buluyor

TARİHİ URFA EVLERİNE SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ HAYAT VERİYOR

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin'i ziyaret eden Konya Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Bahtiyar Eroğlu, Tarihi Urfa evlerine Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin hayat verdiğini söyledi.

Şanlıurfa'da bulunma gerekçelerini ŞUTSO Başkanı Ertekin ile paylaşan Yrd. Doç. Bahtiyar Eroğlu, geçtiğimiz hafta başında Şanlıurfa Valiliğinin davetiyle tarihi Urfa evlerinin röleve çalışmaları için 60 öğrenci, 4 asistan ve 3 öğretim üyesiyle kente geldiklerini ifade etti. Bir evin roleve çalışmasının 50 bin lira olduğunu ancak kendilerinin bunu ücretsiz yaptıklarının altını çizen Eroğlu, Urfa'nın tarihi evlerine de hayran kaldıklarını söz konusu evlerin kıymetinin bilinmesini istedi

Şanlıurfa'nın geleneksel tarihi evlerinin gelecek kuşaklara aktarılması için Konya Selçuk Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencilerinin hem dersleriyle ilgili bir projeyi yürüttüğünü hem de tarihi evlerin gelecek kuşaklara aktarılması için çalıştığını belirten Yrd. Doç. Bahtiyar Eroğlu, ŞUTSO Başkanı Ertekin'e çalışmaları hakkında şu bilgiyi verdi;."Toplam 13 tarihi Urfa evinin restorasyonu yapacağız. Bunu Konya Selçuk Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencileri ve öğretim üyeleri yürütüyor.

EL RUHA Otelinin çevresinde iki tarihi Urfa evi ile 11 Nisan İlköğretim Okulunun bulunduğu bölgede de 11 tarihi Urfa evinin roleve çalışmalarına başladık ve tamamlamak üzereyiz. Selçuk Üniversitesi Mimarlık Bölümü dördüncü sınıf öğrencilerinden oluşan 60 öğrenci hafta başında Şanlıurfa'ya geldi. Bu öğrenciler arasında iki tanesi de Urfalı. 4 asistanın ve 3 Yardımcı Doçent Doktor öğretim üyesi de çalışmaların içerisinde yer alıyor. Benim ile birlikte Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Osman Nuri Dülgerler ve Yrd. Doç. Mehmet Emin Başar da bulunuyor. Öğrencilerimiz bu proje çalışmasıyla aynı zaman da ders notu alacaklar. 5 günlük çalışmamızı tamamladık. Rolevlelerin ardından hazırlayacağımız projelerin sonunda gerekli görülen resteresyon yapılacak. Restorasyon çalışması da 2 ay sürecek."

İHA
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2010 Pazartesi 13:01:01
Güncelleme :15 Kasım 2010 Pazartesi 21:25:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?