5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Urfa Kalesi düzenleniyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Şanlıurfa Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'nin Urfa Kalesi ile ilgili yaptığı ortak çalışmalar biri birini tamamlayıcı ve destekleyici projelerle uygulamaya konuluyor.

Konu ile ilgili basın açıklaması yapan Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, "Başlattığımız projelerle Urfa Kalesi ve çevresine köklü çözümler getiriyoruz. Urfa Kalesini Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bir eylem planı şeklinde ele aldık ve belli bir takvime bağladık. Urfa Kalesi ile ilgili olarak geliştirdiğimiz beş projeyi çeşitli zaman aralıkları ile uygulamaya koyuyoruz. İlk etapta Şanlıurfa Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği peyzaj mimarı Müslüm Uyanık'a hazırlattığımız Urfa Kalesi Eteği Çevre Düzenleme Projesi Uygulama İşi'ni uygulamaya geçiriyoruz. Hazırlanan proje Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan onay almıştır. Bu projenin uygulamasına İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğimiz bütçesinden 1.5 milyar YTL ödenek ayırdık. Kültür ve Turizm Bakanlığı da bu projenin uygulamasına 850 bin YTL katkı sağlayacaktır. Projenin yaklaşık maliyet hesabı 2 milyon 310 bin YTL olarak çıkarılmıştır. Proje tamamlandığında Urfa Kalesi eteğinde istenmeyen görüntü ve insan kirlilikleri ortadan kalkacak ve Urfa Kalesi Eteği prestij bir proje olarak Şanlıurfa'mıza kazandırılacaktır" dedi.

Urfa Kalesi eteğindeki tarihi dokuyu bozan gece kondu evlerin Şanlıurfa Valiliği İl Özel İdaresi imkanları ile Şanlıurfa eski valileri Ziyaettin Akbulut ve Şahabettin Harput dönemlerinde kamulaştırıldığını ifade eden Vali Yavaşcan, "Bu iki valimize başlattığı çalışmalardan dolayı minnettarız ve teşekkür ediyoruz. Yaklaşık 10 yıldır kamulaştırması yapılan bu alanda yapılabilecek çalışmaların bugüne kadar başlatılmaması proje uygulamasını geciktirmiştir. Aslında proje aksatılmadan devam etseydi Urfa Kalesi eteği bu güne kadar olgunlaşmış bir park olarak yararlanılan bir prestij mekan olurdu. Urfa Kalesi Eteği Çevre Düzenleme Projesi İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğimizce 11 Ekim 2008 Cuma günü, yani geçen Cuma günü ihale edildi. İhaleye 4 firma katıldı. 2 milyon 316 bin YTL özerinden yapılan açık ihale en düşük fiyat teklifi olan bir milyon 333 bin YTL'ye verildi" diye konuştu.

Kale eteği projesinin 6 ayda tamamlanacağını sözlerine ekleyen Yavaşcan, "Urfa Kalesi eteğinde ahşap emprenye telefon direkleriyle teraslama çalışmaları yapılarak şehrin muhtelif yönlerini gören seyir alanları oluşturulacaktır. Alanda kamelyalar, oturma bankları piknik masaları, su öğeleri, yürüyüş bantları, otomatik sulama, aydınlatma ve çimlendirme çalışmaları yapılacaktır. Urfa Kalesi eteğinde yapılacak peyzaj düzenlemesinde Şanlıurfa'ya özgü bitki çeşitleri kullanılacaktır. Urfa Kalesi Eteği Çevre Düzenlemesi Projesi'nin tamamlayıcı ve destekleyicisi olarak Urfa Kalesi Eylem Planı'nda yer alan Urfa Kalesinin Restorasyonu ve Urfa Kalesinde Arkeolojik Kazılar projelerimizi de bu ay içerisinde start alacaktır. Böylece Urfa kalesi için planladığımız 5 mega projeden 3'ü başlatılmış tamamlanmış olacaktır. Restorasyon ve Çevre Düzenlemesinden sonra bu mekanların ve çevresinin profesyonel ışıklandırması 4.Projemiz olarak hayata geçirilecektir. Sponsor firmalarla görüşmelerimiz devam etmektedir 5.Proje olarak Haleplibahçe'den Urfa Kalesi'ne teleferikle ulaşım sağlamak istiyoruz. Bu proje ile Urfa Kalesi'ne yaşlıdan, engellisine her kesimin ulaşımını sağlamış olacağız. Urfa Kalesi'ne bu güne kadar çıkamayan bu kesimine de çıkılarak inşallah Urfa kalesinden Urfa'yı seyrettireceğiz. Bu konudaki etüt çalışmalarımız devam etmektedir" şeklinde konuştu.

URFA KALESİ'NİN TARİHÇESİ

Urfa Kalesi'nin M.Ö. 9500 yıllarına ait neolitik bir yerleşim höyüğü üzerine kurulduğu tahmin edilmektedir. Kalenin yanı başında çıkarılan ve Şanlıurfa Müzesinde sergilenen 11.500 yılık Balıklıgöl Heykeli kale dâhil Balıklıgöl havzasının tarihini bilimsel olarak vermektedir. Kalenin üzerindeki korinth başlıklı iki sütun Edessa Karalı IX. Manu döneminde, M.S. 240-242 yılları arasında birer anıt sütun olarak yapılmıştır. Kaledeki iki sütunun arası 14 m. olup, yükseklikleri 17.25 m. sütunların çevresi ise 4.60 metredir. Doğudaki sütunun kente bakan yüzünün 3 metre yukarısındaki Süryanice kitabede: "Ben askeri komutan Barşamaş (Güneşin oğlu)'in oğlu Aftuha. Bu sütunu ve üzerindeki heykeli veliaht Prens Manu kızı, kral Manu eşi, hanımefendim ve velinimetim kraliçe Şalmeth için yaptım" yazılıdır. Kalenin sütun hariç diğer kısımları M.S. 814 yılında Abbasiler döneminde yeniden restore edilmiştir. Urfa Kalesi'nin, üç tarafı kayadan oyma derin savunma hendeği ile çevrilidir, kuzey tarafı ise sarp kayalıktır. Urfa Kalesi'nde yapılacak bir arkeolojik kazıda M.Ö. 9500 yılından Osmanlı Dönemine birçok uygarlığa ait kültürel varlık ve bu uygarlıklara ait yapı kalıntıları bulunacaktır.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 19:33:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?