7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Urfa yemekleri listede

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan "Geleneksel Gıdalar" listesinde Şanlıurfa'nın da bir çok ürünü yer aldı. Urfa isotu, çiğ köfte, şıllık, lahmacun bu ürünlerden bazıları.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 2004 Eylül ayında başlatılan ve 2005 yılında devam eden "Türkiye'nin Geleneksel Gıda Ürünleri" projesi kapsamında, Türkiye'ye özgü geleneksel gıdaların envanteri çıkarılıyor. Proje çerçevesinde bugüne kadar 64 ilde 459 geleneksel gıda olduğu bildirildi. Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) koordinatörlüğünde yürütülen proje, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan (DPT) alınan 2 trilyon liralık bütçeyle gerçekleştiriliyor. Projeye destek olması için TÜBİTAK'a da başvurulduğu bildirildi. Çalışmaların daha rahat yürütülebilmesi için Türkiye'nin 9 bölgeye ayrıldığı projede, envanterler tarım il müdürlüklerinin desteğiyle çıkarılıyor. Proje, Türkiye'ye ait ürünlerin başka uluslar tarafından sahiplenilmesini engellemeyi, ihracat şansları olan ürünleri sanayiye kazandırmayı ve patentlerinin alınmasını hedefliyor. Envanter çalışmasının ardından bir toplantı yapılarak, bu ürünlerden hangisinin geleneksel ürün olduğunun belirleneceği projenin, 2010 yılında bitirilmesi hedefleniyor.

Çalışma sonucu, kültür çeşitliliği sayesinde birçok geleneksel gıda ürününün bulunduğu Türkiye'de, iller arasında ürünlerin hangi bölgeye ait olduğuna dair yaşanan tartışmaların sona ereceği belirtiliyor. Şanlıurfa'da bastık, gün pekmezi, küncülü akıt, mırra, nar pekmezi, isot reçeli, Urfa isotu, çiğ köfte, şıllık, lahmacun ve çekçek geleneksel gıdalar arasında yerini aldı.

.
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2006 Cuma 10:23:31
Güncelleme :24 Şubat 2006 Cuma 11:21:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mahsun ıras IP: 88.238.17.xxx Tarih : 12.11.2007 16:28:39

ya abi bu site çok işe yarıyo