5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

'Urfa'da Pişer Bize De Düşer' çıktı

Halil Soran ve Munise Yetkin Soran tarafından hazırlanan, Urfa mutfağını anlatan 'Urfa'da Pişer Bize De Düşer' yemek kitabı yayınlandı.

Halil ve Munise Soran'ın uzun yıllar amatörce yaptıkları çalışmalar son olarak profesyonelce hazırlanmış bir yemek kitabı olarak Şanlıurfalıların beğenisine sunuldu. Halil Soran ve Munise Yetkin Soran'ın çalışmaları sonucunda, Urfa yemekleri kayıt altına alınarak, Urfa mutfağının unutulmasının önüne geçildi. İbrahim Halil Karaca tarafından yayına hazırlanan 370 sayfalık yemek kitabında yöreye özgü çorbalar, et yemekleri, sebze ve bakliyatlar, pilavlar, dolmalar, kebaplar, köfteler, hamur işleri, salatalar ve tatlılar ana başlıkları altında yüzlerce Urfa yemeğinin tariflerine resimli olarak yer verildi. Türk mutfağı ve Urfa mutfağı hakkında özet bilgilerin de anlatıldığı kitapta genişçe hazırlanmış sözlük ve gramaj listesi de yer alıyor. Yemeklerin tariflerinde 150'den fazla kişiyle görüşüldüğü belirtildi.

Halil ve Munise Yetkin Soran yazdıkları önsözde kitap hakkında şunları söylüyor: "Bu kitapta yer alan yemek ve tatlı çeşitlerinden bir kısmının fotoğrafları ve ismi ilk defa literatüre girmiş olacaktır. Bu ise çalışmamızın orijinalliğini ortaya koymakta ve bize haz vermektedir. Bir yemeğe konulan malzemelerin Urfa merkezinde farklı, ilçelerimizde farklı, hatta aileden aileye değişik olduğu gerçeğini göz ardı etmemeye çalıştık. Bu çalışmayı, 20. asırda güncelliğini koruyan Urfa mutfağı ve merkezde yapılan yemekler olarak kabul etmek yanlış olmayacaktır."
25 yıllık araştırma ve emeğin ürünü olan çalışma, hem Urfa yemeklerini sevenlere, hem de Urfa kültürüne bir armağan niteliğinde olduğu belirtildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2009 Pazartesi 16:06:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?