5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Urfalı kadınların altın tutkusu

Şanlıurfalı genç kızların ve kadınların en çok sevdiği süs eşyasının altın olduğu belirtildi. Şanlıurfa'da bulunan yirminin üzerinde atölye ve 200'e yakın sarraf ile vitrin kuyumcusu bulunuyor. Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde kadınlar ve genç kızlar altın takısına büyük önem veriyor.

Kuyumculuk zanaatının Şanlıurfa'nın en eski el sanatlarından birisi olduğunu belirten Kuyumcular, "Günümüzden elli yıl öncesine kadar Aslanlı Han bitişiğindeki Eski Kuyumcu Pazarı denilen kapalı çarşıda icra edilen bu sanat günümüzde Yıldız meydanı civarındaki dükkanlarda ve bedesten yakınındaki Pamukçu Pazarı ve Kınacı Pazarı kapalı çarşılarında sürdürülmektedir.

Şanlıurfa'da kuyumculuk Ermeni bir ustadan kaynaklanmaktadır. Ustaların ustası olarak bilinen Ermeni asıllı Mahir, Alver ve Azra'dır. Bu Ermeni ustalarının yetiştirdikleri ise Maraşlı Hacı, Hikmet, Abdulhari İnci İbrahim ile Aziz İzgördü'dür. Hacı Durak Başbuğ, Hikmet Yeğin, Hacı Ali Çınar, Mehmet Ayoğlu, Seyfeddin Gözoğlu, Derviş Doğanlar, Hacı Güzeldemirci, Hasan Çınar geçen kuşağın tanınmış kuyumcu ustalarındandır. Şanlıurfa'da halen bu ustaların yetiştirdiği 30'dan fazla kuyumcu ustası çalışmaktadır" dedi.

Şanlıurfalı kuyumcular, "Bu nedenle Urfa kadın takıları ile Halep takıları arasında büyük benzerlikler görülmektedir. Şanlıurfa merkezindeki takılarda maden olarak 21 ayar altın işlenmekte, gümüş hemen hemen hiç kullanılmamaktadır. Şanlıurfa'da aylık altın tüketimi 500 kilo ile 1.5 ton arasındadır. Şanlıurfa'da 20'nin üzerinde altın işleyen atölye ve 200'e yakın sarraf ile vitrin kuyumcusu var. Şanlıurfa'da kadınların en çok ilgi gösterdiği Akıtma, Kordon, Gerdanlık, Altın Kemer, Frenk bağı Urfa'ya has takılardır. Urfa'nın altını iyi tanıtılmadığı için dışarıya gitmiyor. Trabzon akıtması Türkiye'nin hemen hemen bütün illerine gidiyor. Trabzonlular el emekleri göz nurları olan Trabzon akıtmasının tanıtımını iyi yapıyorlar. Ama Urfa altını çok kalitelidir. Hatta Urfa altını Halep altını olarak adlandırılır" diye konuştu.

Altın takılarıyla meşhur olan Şanlıurfalı kadınlar, altın ve takılara büyük ilgi gösteriyor. Kadınlar ve yeni evlenecek olan genç kızların tercih ettiği altınlar, özel isteğe göre atölyelerde el emeği göz nuruyla büyük bir titizlikle hazırlanıyor. Piyasa değeri gramına göre bir takının fiyatı 5 ile 10 bin TL arasında değişen takılar, son yıllarda Şanlıurfa'da en çok tercih edilen takı olduğu kaydedildi. Yeni evli ve ev gezmelerinde altın takılarını kullanan Şanlıurfalı bayanlar, oldukça dikkat çekiyor. Genelde akıtma, kordan, gerdanlık, halhal, altın kemer, frenk bağı ve altın taç ile Şanlıurfa'ya özgü has takılarını kullanan kadınlar, bu takıları sayesinde kendi aşiretlerinin gücünü temsil ettiği gibi güzelliklerini sergiliyor.

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Karakeçi Şenliklerinde altın takılar takan genç kızlar seyredenleri adeta büyüledi. Üzerlerindeki altınlardan dolayı hareket etmekte güçlük çektiğini belirten kızlar, "Altın takısı bizim geleneğimizde vardır. Genç kızlar düğünlerde ve şenliklerde mutlaka altın takarlar. Taşımakta zorluk çeksek bile güzelliğimize güzellik katıyor" dediler.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2009 Salı 10:17:30
Güncelleme :19 Mayıs 2009 Salı 10:29:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?