5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Urfalıların ciğer tutkusu

Şanlıurfalılar, yüzyıllardan beri sabah, akşam yedikleri ciğer kebabından vazgeçemiyor.

"Avrupa'nın hamburgeri, pizzası, Urfa'nın ciğeri" diyen vatandaşlar, ciğersiz sofraya oturmuyor. Şanlıurfa'da yaz-kış vazgeçilmeyen yemek türü arasında yer alan ciğer kebabı, şehri gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Şanlıurfa ile özdeşleşen ciğer kebabı, yüzyıllardan beri hala aynı ilgiyi görüyor. Kahvaltının yanı sıra, öğle ve akşam yemeklerinde sofralardan eksik olmayan ciğer kebabı, Şanlıurfa'nın vazgeçilmez lezzeti haline geldi. Kentin ve vatandaşların vazgeçilmez yemeği olan ciğer kebabı, yemek kültüründe önemli bir yer alıyor. Birçok kültür ve medeniyetin uğrak yeri olmasıyla, kendine özgü kültür ve yaşayış biçimine sahip olan Şanlıurfa, sahip olduğu yemek kültürünü turistlere de aşılıyor. Kentteki vatandaşların her gün tükettiği yemekler arasında yer alan bir zamanların özel yemeği ciğer kebabı, fast food özelliği taşımaya başladı.

İpekyol Sembol Ocakbaşı'nda ciğerci ustalığı yapan Mehmet Zaman, ciğerin lezzetli olmasının sebebinin ciğerlerin ufak olmasından kaynaklandığını belirterek, "Ciğeri büyük yaparsanız, içi pişmez, dışı da yanar. Ama küçük küçük taneler halinde pişirilirse, lezzeti de bi o kadar güzel olur. Ciğerimizin sırrı bu. Bu gelenek, bu şekilde devam eder. Gelen bütün yerli ve yabancı misafirler de çok beğeniyor. Şimdiye kadar herhangi bir sıkıntı yaşanmamış, bizim Sembol Ocakbaşı'nda da bu gelenek devam ediyor ve inşallah devam da edecektir" dedi.

1989 yılından beri Şanlıurfa'da ciğer kültürünün kentte yerleşmesine katkı sunan İpekyol Sembol Ocakbaşı İşletme Sorumlusu Ali Güçtekin de, ciğer kebabı geleneğini aynı özveri ve heyecanla sürdürmeye devam ettiklerini ifade ederek, "Şanlıurfa'da ciğere bir çağ atlattığımızı düşünüyorum. 1999 yılına kadar Şanlıurfa'da ciğerler tablada, tezgahlarda, dışarıda, kaldırımlarda yenilirdi. Biz 1999 yılında Sarayönü'nde Yusuf Paşa Cami karşısında Sembol Ciğer Salonu'nu açtık. Diyebilirim ki; Urfa'da çok büyük bir çağ atlattık ciğerde. Çok lüks bir mekan açtık. Gelen insanlar yerli olsun, yabancı olsun, turistler olsun" diye konuştu.

Şanlıurfalılara ciğer kültüründe ön ayak olduklarını söyleyen Güçtekin, "Özellikle İstanbul'dan ismimizi duyup da özel uçakla aynı gün gelip yemek yiyip, aynı gün tekrar uçakla geri dönen bir çok müşterilerimiz var. Şanlıurfalılara ciğer kültüründe ön ayak olduğumuzu düşünüyorum. Tüm Şanlıurfalıların buraya gelip yemek yiyerek, bize teşekkür ediyorlar. Bizim mutfağımız her zaman açık. Nasıl bir Gaziantep baklava kültüründen vazgeçmiyorsa, Şanlıurfa'da ciğerden vazgeçmiyor. Sabah 6'da başlar, ciğer servisimiz, gece 12-1'e kadar sürüyor. İnsanlar, sevdiklerini, misafirlerini alıp ciğer yiyerek zevk alıyor. Yani Urfa'nın bir ana yemeği haline geldi" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 15:28:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?