3
Mayıs
2024
Cuma
ŞANLIURFA

Urfa'nın bereketli ovaları betonlaşmanın tehditi altında...

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, ovalarda sulamaların başlaması ile birlikte hız kazanan kentleşmenin tarım arazileri üzerindeki baskıyı artırdığını belirtti.
Şanlıurfa'da bulunan verimli tarım alanlarının geniş olmasının ve bu alanlarda başlatılan sulamanın şehre olan ilgiyi artırdığını belirten Prof. Dr. Çullu, genişleyen yerleşim alanlarının işlenebilir tarım arazileri üzerindeki konutlaşma baskısını artırdığını ifade etti. Şanlıurfa Kültür, Eğitim, Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) tarafından 3 ayda bir yayınlanan dergiye 'Şanlıurfa İli Toprak Potansiyeli, Sorunları ve Geleceği' konulu bir yazı hazırlayan Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, yazısında geniş tarımsal bir potansiyele sahip olan Şanlıurfa ilinde işlemeye uygun olan arazi varlığının 1 milyon 46 bin 40 hektar olduğunu kaydetti. Sulamayla birlikte büyük ilgi gören verimli arazilerin erozyon, tuzlaşma gibi tehlikelerle karşı karşıya kaldığını vurgulayan Prof. Dr. Çullu, verimli arazileri son zamanlarda hızlı kentleşmenin de tehdit ettiğini bildirdi.
Şanlıurfa'daki kentleşmenin GAP sulamalarının başlaması ile birlikte hız kazandığını vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, "1989-2000 yılları arasında şehirleşmedeki artışın yüzde 53.4 olduğu hesaplanmıştır. Toplam alana göre hesaplandığında 1989 yılında şehirleşmenin yüzde 21.6'sı ve 2000 yılında yüzde 26'sı işlenebilir tarım toprakları üzerinde geliştiği görülmektedir. Şanlıurfa İli'nin kentsel gelişimi için çok uygun alanlar bulunmakla birlikte, konutlaşmanın verimli araziler üzerine kayması kaygı vericidir. Yakın bir gelecekte Şanlıurfa ile Akçakale İlçesi arasında bulunan iyi kalitedeki tarım alanlarının fabrika ve diğer yapılarla kaplanacağı şimdiden kendisini hissettirmektedir. Oysa hemen 1 kilometre yakındaki bir alanda fabrika yerleşimi için uygun alanlar bulunmaktadır." ifadesini kullandı.
Gerekli yasal önlemler alınmadığından yapılaşmanın tarım alanlarına elverişli yerlerde gerçekleştiğini dile getiren Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, "Bugün ovanın yaklaşık yüzde 5'inde konutlaşmadan dolayı tarım yapılamıyorsa, yakın bir gelecekte yüzde 10'undan yani 15 bin hektarında yapılaşmadan dolayı tarım yapılamayacaktır. Bu durumun önlenmesi için gerekli ve yeterli yasal önlemler alınmalı ve yapılaşma tarıma uygun olmayan alanlar üzerine yönlendirilmelidir. Kentleşme için Karaköprü ve Akabe mevkileri daha uygun iken, yeterli yaptırımların bulunmamasından dolayı konutlaşma hızlı bir şekilde verimlilik potansiyelleri yüksek olan Harran Ovası toprakları üzerine kaymaktadır. Bu durum özellikle Akçakale yolu boyunca kendisini belirgin şekilde göstermektedir. GAP alanının en geniş tarımsal potansiyele sahip olan Şanlıurfa ili topraklarının önemli bir kısmı henüz yeteneğine göre kullanılamamaktadır. Bu konu ile ilgili yasal bir zorunluluk olmadığından çiftçiler arazilerini arzuları doğrultusunda kullanmaktadır."
iha-s.urfa
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2004 Pazartesi 13:44:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?