30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Urfa'nın Ferrari'si

Şanlıurfa Endüstri Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri, Ferrari, Toyota, Ford, Hyundai ve Volkwagen marka araçların hurda parçalarından yararlanarak, örnek aldıkları Ferrari’nin yerlisini üretiyor.

Hurdacılardan 5 otomobilin hurdasını toplayan öğretmenler, okulun motor bölümünde yerli Ferrari’yi üretme çalışmasına başladı. 3 ay emek verilen aracın, son rötuşlarını yapan öğretmenler ve öğrenciler, otomobilin 15 gün sonra tamamlanarak trafiğe çıkacağını söyledi. Otomobilin Türkiye’nin ilk yerel otomobili olacağını belirten Okul Müdürü Abdulkadir Açar, otomobilin tamamlanması halinde ismini GAP koyabileceklerini söyledi. Öğretmen M. Faruk Yıldıztekin ise, geçen yıl ilk otomobil üretimini gerçekleştirdiklerini belirtti.

Müslüm Baran, Mehmet Haşlak ve Hüseyin Sayın’dan oluşan 4 kişilik öğretmen ve okul öğrencilerinin de katkısı ile yeni bir otomobil üretimine başladıklarını kaydeden Yıldıztekin, "Takım arkadaşları olarak böyle bir çalışmaya başladık. Geçen yıl bir otomobil üretmiştik. Bu yıl biraz daha profesyonel olarak işe başladık. Amacımız motor bölümünde öğrencilerimizin pratiklerini geliştirmektir. İşte bunları tasarlayarak ortaya bir şeyler çıkarmak istedik. Okul müdürümüzün desteği büyüktür. Gençlik yıllarında kağıt üzerindeki bir modeli çıkarıp uygulamaya çalıştık. Bu model yalnız Ferrari değil. Değişik araçların aksamlarından faydalandık. Tampon kısmı Toyota, orta kısmı Ford Taunus, arka kısmı Ferrari. Bir çok aracın eski parçalarını, bir araya getirerek ortaya değişik bir model araç çıkartıyoruz. Model olarak elimizde Ferrariyi örnek aldık. 3 ay gibi bir zaman içerisinde tamamlayacağız. Bu aracı tasarlarken trafiğe çıkacak şekilde tasarladık, sergilemek üzere değil. Aracımız son halini aldıktan sonra ismine karar vereceğiz" dedi.

Öğretmen Hüseyin Sayın da, yeni aracın motorunun 1600 cc gücünde olacağını ve saatte 180 kilometre hız yapacağını söyledi. Hüseyin Sayın, 1 litre benzin ile 10 - 15 kilometre yol gidileceğini kaydederek, bütün işlemler yapıldıktan sonra aracın trafiğe çıkabileceğini belirtti.

Bu arada, Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Abdulkadir Açar ise, bir ülkenin ilerlemesi ve sanayileşmesinin teknik eğitimden geçtiğini belirterek, "Eğer klasik yöntemlerle eğitime devam edersek, başarıya ulaşmamız mümkün değil. Gelişme ve değişmeye hazır olmalıyız. İnsanların korkularını yenmek için yukarıdakinin aşağıya güven vermesi lazım. Okulda arkadaşlarımız gece gündüz demeden bir şeyler yapıyor. Çağın yeniliklerine göre geçen yıl hurdadan bir araç yapıldı. Bu yıl da arkadaşlarımız yeteneklerini biraz daha geliştirerek spor bir araba girişimine girdiler. Arkadaşlarımızın Ferrari misalinde olduğu gibi yeniliklere bir imza atıyor. İsmini ise GAP ile ilgili bir isim düşünüyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Mart 2005 Perşembe 12:40:49
Güncelleme :25 Mart 2005 Cuma 15:42:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?