5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Uzmanlardan ''anne sütü'' uyarısı!

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü uzmanları, Türkiye'de bebek ve çocuk ölümlerinin temelini beslenme yetersizliklerinin oluşturduğunu söyledi.

İl Sağlık Müdürlüğü uzmanları, Sağlık Bakanlığı'nca Anne ve Çocuk Sağlığı Hizmetleri Programı kapsamında, çocuk sağlığının korunması, hastalıkların ve ölümlerin azaltılması için 1987 yılından bu yana 'Anne Sütünün Teşviki' programının uygulanmakta olduğunu belirttiler. Türkiye’de yapılan araştırmaların, emzirmenin yaygın olduğunu ve doğumdan sonraki ilk aylarda hemen her bebeğin anne sütü ile beslendiğini göstermekte olduğunu kaydeden uzmanlar, şu bilgileri verdi:

“2003 yılında yapılan Türkiye Nüfus ve ağlık Araştırması raporunda 0-3 aylık bebeklerin emzirilme oranı yüzde 95.7, 4-6 aylık bebeklerin yüzde 86.4 olarak saptanmış ve bu oranın ilk yılın sonunda yüzde 67'lere düştüğü belirlenmiştir. Ortalama emzirme süresi 12 aydır. Ancak emzirme süresi uzun olmasına karşın, ek besinlere 6 aydan önce veya çok geç başlanması sorun oluşturmakta ve beslenme bozukluğuna yol açmaktadır. Hayatın ilk bir ayı içerisinde olan her 10 bebekten yalnızca üçü sadece anne sütü ile beslenmekte, diğer yedi bebeğe gerekmediği halde yarar yerine çoğu kez zararlı olabilecek su ve ek besinler verilmektedir."

Bütün bebekler ile çocukların sağlıklı olmak ve sağlığını korumak için yeterince beslenme hakkına sahip olduğunu vurgulayan sağlık uzmanları, açıklamalarını şöyle sürdürdüler:

“Emzirme ise, bebeklere ve çocuklara bu hakkı sağlayan en ideal yöntemdir. Sağlıklı beslenmeye giden yolda atılması gereken ilk adım, anne sütü ile emzirmenin özendirilmesi, desteklenmesi ve yaygınlaştırılmasıdır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bebeğin gelişimi hastalıklardan korunması için hayatın ilk 6 ayında sadece anne sütü verilmesi, 6. aydan sonra ek besinlere başlanmasının yanı sıra emzirmenin 2 yıla kadar devam ettirilmesi ülke politikamızdır. Bebeklerin sağlıklı büyüyüp gelişmelerinde emzirmenin öneminin bilinmesi, emzirmeye doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde başlanması gerekmektedir. Emzirmenin yaşamın ilk aylarında bebeğin gelişimini olumlu yönde etkilediği, erken dönemde ek gıdaya başlamanın çocuğun gelişimini olumsuz etkileyeceği bilindiğinden annelerin duyarlı olmaları gereklidir. Emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesine yönelik olarak, Bakanlığımızca 1991 yılından beri UNICEF/DSÖ önerileri ile 'Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı' yürütülmektedir. Bu kapsamda 2005 yılında ilimiz 'Bebek Dostu İl' unvanını almıştır. Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı'nın amacı; beslenme bozukluğu-malnütrisyon gibi sebeplerden meydana gelen bebek ölümlerini azaltmak, bebeklerimizin daha sağlıklı ve daha zeki olmalarını sağlamak, alerjik reaksiyonlar, lösemi, lenfoma, multiple skleroz, obezite gibi hastalıkların görülme riskini en aza indirmek. Amacımız ayrıca, bebeklerin enfeksiyon hastalıklarına yakalanmasının önlenmesi, annelerimizde anemi ve osteoporoz görülme sıklığının azaltılmasının sağlanması, ilk aşı niteliğinde olan kolostrumdan (Ağız sütü) bebeklerimizin mahrum edilmemesidir. Tüm sağlık kurumlarımızın ve sağlık personelimizin bu program doğrultusunda hareket ederek bebeğe en yararlı besin olan anne sütünün verilmesinin özendirilmesi ve hazır mamaların tıbbi bir gerekçe olmadığı sürece kullanılmamasının sağlanması ile 'Bebek Dostu Altın İl' unvanının Şanlıurfa'ya verilmesi tüm sağlık kuruluşlarımız için kalite belgesi niteliğindedir."

Annelere bazı önerilerde bulunan uzmanlar, "Doğumdan sonra kanamanın daha çabuk kontrol altına alınması ve rahat bir lohusalık dönemi geçirmenizi sağlamak için ilk yarım saat içinde emzirmeye başlayın ve gece-gündüz, bebek her istediğinde emzirin. Bebeğinize ilk sütü (Ağız sütünü) mutlaka verin. Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleyin, 6. aydan sonra kendi hazırladığınız ek besinlere geçerek en az 2 yaşına kadar emziriniz. Anne sütü ile beslenen bebekler ishal ve bulaşıcı hastalıklara daha az yakalanırlar. Bebeğiniz ishal olduğunda emzirmeye özellikle devam ediniz. Bebeğinizi emzirdikçe sütünüz gelecektir. Emzirdiğiniz bebeğinize yalancı meme veya emzik vermeyiniz. Emzirdiğiniz bebeğinize biberon kullanmayınız. Alacağınız alkol, sigara ve ilaçlar sütünüzle bebeğinize geçebilir. Bebeğinizi emzirdiğiniz dönemde beslenmenize özen gösteriniz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2009 Perşembe 09:59:03
Güncelleme :8 Ekim 2009 Perşembe 11:12:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?