5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Uzmanlardan baharat uyarısı

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Abdulhabip Özel, baharatların öğütülmemiş haliyle alınması gerektiğini söyledi.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Abdulhabip Özel, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, baharatların bir çok özelliğe sahip olduğunu belirtti.

Özel, "Baharat, bünyesinde bulundurduğu bazı özel maddelerden dolayı gıdalara aroma, tat ve koku tatmak amacıyla kullanılan bitkisel katkılara baharat diyoruz. Baharatın bünyelerinde uçucu yağ içeriyorlar. Biz buna esans diyoruz. Bunların en yaygın olanı olarak bilinen nane, kimyon, kekik, zahter, rezene, çörek otu, anason, çemen gibi baharat bitkileri tat ve koku vermek için kullanılıyor. Bunun dışında safran ve aspir çiçeği gibi bitkiler tat ve aromanın yanında renk verme amacıyla kullanılır. Baharatın yaygın kullanımı daha çok damak zevkine hitap eden bir durumdur. Kişinin damak zevkine bağlı olarak baharat tercihleri de farlılık gösteriyor. Bu toplumlara göre de insanlara göre de değişiyor. Baharat kullanımı ile ilgili öneriler, kişinin kendi zevkiyle ilgilidir. Baharat yemeklerin dayanma sürelerini uzatıyor. Bu özelliklerinden dolayı 1980'lerden sonra Dünyada gelişmiş ülkelerde bir doğaya akım söz konusudur. İnsanlar gıdalarda sentetik olarak kullanılan üretilen yapay tatlandırıcılar, yapay koruyucular ve yapay renk maddeleri yerine doğallarını kullanmaya başladı. Sentetiklerin yerine baharatı kullanmaya başladı. Baharatlar dünyada aranan bitkiler olmaktadır. Baharatlar özellikle ülkemizde küçük aile işletmelerinin gelir düzeyini artırmak için büyük öneme sahiptir. Yoğun emek üretimi yapılıyor. Pahalıya satılıyor, küçük alanlarda bir ailenin yıllık ihtiyacını sağlıyor. Baharatlar ilginç bir bitkidir. Uçucu yağ içerdiği için bunların taze olması gerekiyor. Baharatı çekilmemiş, öğütülmemiş alınması gerekiyor. Evde kullanmadan önce öğütmek gerekiyor. Öğütülmüş olarak alınan baharatlar uçucu yağ çabuk kayboluyor. Taze baharat kullanmak en iyisidir. Tane veya yaprak olarak almak uygun olur" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2007 Perşembe 14:03:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?