5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Uzmanlardan dondurma uyarısı

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Serdar Akın, sıcak yaz günlerinde tüketimi artan dondurma türü yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Güvenilir olmayan yerlerden, açıkta satılan ve sokak satıcılarından dondurma alınmamasını tavsiye eden Akın, dondurma yerken uyulması gereken kuralları açıkladı. Akın, "Dondurma yemenin en iyi yöntemi yalayarak tüketilmesidir. Dişlerle kesilerek ağza alınan dondurmalar, ağızda eritilinceye kadar çevrilmesi gerekiyor. Bu kurallara dikkat edilmese bademcik hastası olma riski çok yüksektir" dedi.

En iyi dondurmanın keçi sütünden yapıldığını belirten Akın şöyle devam etti:

"Sağlıksız ortamlarda üretilen ve sokak satıcılarından satılan dondurmaların tüketilmesi insan sağlığını tehdit ettiği için dondurmanın güvenilir olmayan yerler ve sokak satıcılarından alınmaması gerekir. Sıcakların başlamasıyla tüketimi artan sağlıksız koşullarda üretilen dondurmalarda bakteriler kolaylıkla üreyebiliyor. Dondurmanın, süt, mikroorganizmaların üremesi için çok uygun bir ortam olduğu için, dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemlidir. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus; sağlıklı ve hijyenik şartlarda hazırlanmış dondurmaların tüketilmesidir. Dikkat etmezsek, çocuklarımızın zevkle yediği dondurma sağlıklarını bozabilir. Dondurma yapımında kullanılan süt, şeker, glikoz şurubu, salep, bitkisel yağ veya süt yağı, vanilya, meyve püresi, çeşitli kuruyemişler, çikolata, kakao nedeniyle besleyici değeri yüksek olduğu için, özellikle çocuklar tarafından çok sevilen bir tatlıdır."

"Sağlık sorunu olmayan her çocuk dondurma yiyebilir" diyen Akın, "Ancak 1 yaşına kadar bütün besinlerle yeni tanışan, alerji riski yüksek olan çocuklara dondurma vermek doğru değildir. 1 yaşından büyük çocuklarda ise aşırıya kaçmadan, günde 1-2 top dondurma tüketimi yararlıdır. Paketlenmiş dondurmalarda paket üzerindeki etiket okunmalı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı üretim-ithalat izninin olup olmadığına, son kullanma tarihine dikkat edilmelidir. İzinsiz veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır. Ayrıca bu tür gıdaların servis edildiği soğutucunun eksi 18 derecenin altında olmaması gerekiyor" dedi.

.
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 12:59:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?