5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Uzmanlardan K vitamini uyarısı

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın İşcan, bebeklerde görülen beyin kanaması konusunda aileleri uyardı.

Prof. Dr. İşcan, yaptığı açıklamada, bebeklerin beyin kanamasına karşı korunması için doğumdan hemen sonra K vitamini yapılmasının şart olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Akın İşcan, K vitamininin karaciğerde kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddelerin üretilebilmesi için gerekli olduğunu kaydederek, "K vitamini bağırsaklardaki bazı bakteriler tarafından üretilir. Yeni doğan bebeğin bağırsakları yararlı bakteriler bakımından henüz fakirdir. Ayrıca karaciğerlerinde de bu pıhtılaşma faktörlerinin yapımı henüz yeterli değildir. İşte bu nedenle yeni doğanlar kanama riski taşırlar. Yeni doğan bebeklerde göbek kanaması da genellikle bu nedenle oluşur” dedi.

Araştırmaların K vitamini yapılmayan yeni doğan bebeklerin yüzde 1'inde kanama görüldüğünü ortaya çıkardığını ifade eden Prof. Dr. İşcan, “K vitamini eksikliğine bağlı kanama doğum sonrası ilk günlerde görülebileceği gibi doğumdan haftalar sonra da ortaya çıkmaktadır. Bebekte ciddi kanamadan önce ciltte morluklar dikkati çekebilmektedir. K vitamini eksikliğinin en önemli sonucu kafa içi kanamadır. Bu durumdaki bebek yaşamını kaybedebileceği gibi zeka geriliği ve felç gibi önemli sorunlarla baş etmek durumunda kalmaktadır. K vitamini iğnesi 1 mg dozunda kas içine yapılır ve bebeği K vitamini eksikliğinden kaynaklanan kanamalara karşı korur. Bu bakımdan özellikle kırsal kesimde evde doğan bebekler, hastanede doğan bebeklere göre yüksek kafaiçi kanama riski taşımaktadırlar. Çünkü hastanede doğan bebeklerin tümüne K vitamini yapılmaktadır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2008 Pazartesi 15:33:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?