5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Uzmanlardan meyvecilik açıklaması

KKTC Lefke Avrasya Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi, Bahçe Bitkileri Üretim Teknikleri Bölüm Başkanı Dr. İlhami Tozlu, Akçakale ve Harran Ovası'nda meyveciliğe önem verilmesi ve bunun için de bölgedeki çiftçilerin bu alanlara yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Akçakale ilçesinde meyve fidancılığı hususunda teknisyenlik yapan Abdulkadir Alptekin'i ziyaret eden Tozlu, meyvecilik konusunda açıklamalarda bulundu. Dr. Tozlu, "Harran Ovası bünyesinde çok verimli topraklar bulunmaktadır. Bu verimli topraklar sadece pamuk, mısır ve buğday ekimi ile sınırlandırılamaz. Özelikle nar, zeytin, Antep fıstığı ve badem bu bölgede yetişebilecek ürünler arasında yer almalıdır. Bahçe türü ve doğrudan parasal girdisi yüksek olan ürünler ekilmelidir. Bu verimli bölgede en elverişli ekim türü ise sık ekim olmalıdır. Çünkü güneş ve rüzgar konusunda bu bölgede sorun yok. Bu bölgede sık ekim idealdir. Özellikle bağcılık önemlidir. Bağcılıkta ekim sık olmalıdır. Ekim sırasında teknik olarak uygun ekim yapılmalıdır. Ekimde ideal olan 4 ile 6 metre aralığıdır. Bağcılıkta modern yetiştiricilik için mutlaka teknik desteğe ihtiyaç vardır. Bu işlemlerin yapılmasında, teknik donanıma sahip uzmanlardan mutlaka destek almak lazım. Ayrıca sık ekimle hastalık engellenmiş olur. Bu teknik budamada çiftçiye kolaylık sağlayan bir tekniktir" dedi.

Dr. Tozlu, meyvecilik konusunda ovada mutlaka ekim ve üretime geçilmesi gerektiğini belirterek, "Bu bölge, bu iş için biçilmiş kaftandır. Bu iş için özel teşebbüs harekete geçmeli ve devlet teşvik ederek gerekli desteği vermelidir. Özelikle bölgede zeytinciliğe önem verilmelidir. Çünkü zeytin noktasında hem eksiğimiz var hem de zeytin pazarı her zaman var olan bir üründür. Bu anlamda özellikle Avusturya ve İtalya ile yarışmalıyız. Bu işi yaparken Avrupa ülkelerindeki rakiplerimizin yaptığı gibi yapmalıyız. Diğer bir konu arada konuşamadığımız sebze ve seracılıktır. Bu alanda kendimizi ve bölge şartlarını zorlamamız gerekir. Bir örnek vermek gerekirse, 10 dekar sebze ve seracılıktan elde edilen maddi hasılat 50 dekar pamuk hasadına bedeldir. Bunu deneyenler ve ekenler bilir. Son olarak şu uyarıyı yapmak zorundayım. Bu bölge çiftçisi elini artık pamuktan çeksin. Özellikle meyveciliğe ve bahçe bitkilerine geçmelidir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2008 Perşembe 16:59:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?