4
Mayıs
2024
Cumartesi
ŞANLIURFA

Valilikten Şaha bebek açıklaması

Şanlıurfa Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, bebeğin kusmaya bağlı boğulma sonucu ölmüş olabileceği belirtildi.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde donarak öldüğü iddia edilen 3 aylık Şaha bebeğin ölümüyle ilgili Şanlıurfa Valiliği yazılı bir açıklama yaptı.

Bebeğin 23.11. 2007 Cuma sabahı yatakta ölü olarak bulunduğunun ailesi tarafından dile getirildiği belirtilen açıklamada, ölen bebekle aynı odada kalan annesi Ayşe Gedük, dedesi Ahmet Gedük, babaannesi İda Gedük ve 3-4 yaşlarındaki nüfusta kaydı olmayan 2 kardeşi ile odada bulunan diğer kişilerin sağlık durumlarının iyi olduğunun müşahede edildiği belirtildi

Şaha bebeğin nüfusta kaydının olmadığı, askerde olan babası Mustafa Gedük ile Ayşe Gedük'ün resmi nikahlarının bulunmadığı ifade edilen açıklamada, 22.11.2007 gecesi Akçakale ilçesine ait en düşük gece sıcaklığının +9, 23.11.2007 günü ise +6.8 olduğunun ve bu sene don olayı görülmediğinin Meteoroloji'den teyit edildiği ifade edildi.
Şanlıurfa Valiliği'nden yapılan açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Sağlık kurumlarına ölümle ilgili herhangi bir bildirim yapılmamış olup ölen çocuğun ölüm sebebi bilinmeden defin yapılmıştır. Ölen çocuğun ailesi ile yapılan görüşmede çocukta kusma durumunun olduğu, ölümünün de donarak değil, gece kusmaya bağlı boğulma şeklinde olabileceği kuvvetle muhtemeldir. Sebebi kesin belli olmayan ölüm hakkında Akçakale Cumhuriyet Savcılığı tahkikat başlatmış olup kesin ölüm sebebi tahkikat sonucunda aydınlığa kavuşacaktır. Ayrıca Akçakale Kaymakamlığı'nca ölüm hadisesini idareye bildirmeyen köy muhtarı hakkında idari tahkikat başlatılmıştır."

ÖNCEKİ HABER

Akçakale ilçesinde bir bebeğin donarak öldüğü iddiasını değerlendiren Kaymakam Muhammet Aktaş, "Akçakale'de don olayı yaşanmadığı için bebeğin donarak ölme ihtimali bulunmuyor" dedi.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine bağlı Sınırgören köyü Ağaçlı mezrasında 3 aylık bir bebeğin ölmesinin ardından harekete geçen Akçakale Kaymakamlığı, babası asker olan Şaha bebeğin ölüm nedenini araştırmaya başladı. Şaha bebeğin mezarının bulunduğu Sınırgören köyüne jandarma ile birlikte giden Akçakale Kaymakamı Muhammet Aktaş, incelemelerde bulundu.

Asker olan baba Mustafa Gedik ile Anne Amşe Gedik resmi nikahlı olmadığından dolayı Şaha bebeğin nüfus kaydının bulunmadığı belirtildi. 3 aylık bebeğin annesi ile dedesi Ahmet Gedik jandarma tarafından ifadelerinin alınması için gözaltına alınırken, Sınırgören köyü muhtarı Mehmet Göngör hakkında da bebeğin ölümü hakkında ilgili kurumlara bilgi vermediğinden dolayı adli soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Akçakale Kaymakamı Muhammet Aktaş, Şaha bebeğin ölüm nedenini araştırdıklarını belirterek, "Ölen bebeğin nüfus kaydı bulunmuyor. Akçakale'de don olayı yaşanmadığı için bebeğin donarak ölme ihtimali bulunmamakta. Köy muhtarı hakkında adli tahkikat başlattık" dedi.

Bu arada çobanlık yaparak ailesinin geçimini sağlamaya çalışan Şaha bebeğin dedesi Ahmet Gedik'in 25 yıldan bu yana Akçakale'nin Aşağıcanpolatlar köyüne bağlı Obalı mezrasında yaşadığı, köylülerle çobanlık meselesi yüzünden çıkan bir tartışma sonucu köyden kovulduğu, bunun üzerine 10 gün önce Sınırgören köyü Ağaçlı mezrasına yerleştiği iddia edildi. Gedik ve ailesinin burada köylülerin yardımıyla sıvasız briketlerle yapılan ve üzerinin bir kısmı brandayla örtülü, pencereleri naylonla kaplı evde yaşamaya başladığı belirtildi. Oğlu 3 aylık asker olan Ahmet Gedik'in 2 eşi, 2 torunu ve geliniyle birlikte yaşadığı evde elektrik bulunmadığı, geceleri aydınlatma amacıyla evde tüplü lüksün kullanıldığı görüldü.

Köylülerden İsmail Akbalık, çobanlık yapan Ahmet Gedik'in yoksul olduğunu belirterek, "Yaklaşık 10 gün önce yaşadığı köyden kovulduğu için bizim köyümüze geldi. Burada biz kendisine yardım ettik. Bebek ölmeden önce öksürüyordu. Bebek yoksulluk yüzünden ölmüş olabilir" iddiasında bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2007 Perşembe 16:53:39
Güncelleme :29 Kasım 2007 Perşembe 18:26:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?