7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Vatandaşa grip uyarısı

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü, hava değişiminin sıkça yaşandığı bu günlerde vatandaşları grip hastalığına karşı uyardı. 

Hava ve iklimin insan sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili bir açıklama yapan Şanlıurfa İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Derya Özkaya, insanların, diğer canlılarda olduğu gibi yaşadığı iklime uyum sağlar ve hava durumuyla hastalıklar arasındaki bağ, birçok hastalığın mevsimsel olarak ortaya çıkmasıyla kolayca anlaşılabildiğini bildirdi. 

İklim değişikliklerinde özellikle sonbahar aylarında etkili olan grip ve buna benzer birçok hastalıklarda artış gözlendiğini kaydeden Özkaya, "Soğuk algınlığı en sık kış mevsiminde görülür. Bunun başlıca nedenleri arasında kötü havalandırılan ortamlarda özellikle okul ve kıraathanelerde daha çok zaman geçirilmesi, güneş ışınlarının daha az oluşu, daha çok toplu halde yaşanması, bu mevsimde stresin daha fazla olması ve burundaki koruyucu mukozanın soğumasıyla virüslerin hızla çoğalması sayılabilir. Bunun sonucunda da özellikle solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış görülüyor. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, kırgınlık, boğaz yanması gibi belirtilerle soğuk algınlığı ortaya çıkıyor. Grip, soğuk algınlığından farklı olarak şiddetli kas ağrıları, yüksek ateş ve ileri derecede bitkinlikle kendisini gösterir. Grip (influenza) aşıları gripten korunmanın en güvenli yoludur. Aşının yararlı olması için salgın başlamadan önce yapılması gerekir. Aşı için uygun zamansa Eylül-Ekim aylarıdır. Bütün üst solunum yollarında enfeksiyonlara neden olan virüsler gibi, influenza yani grip etkeni olan virüsler, sadece gribal enfeksiyon tablosuyla sınırlı kalmaz, farenjit, larenjit, sinüzit, ortakulak iltihabı da yapabilir. Sağlıklı insanlarda grip, 1 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. Ancak bazı kişilerde, örneğin kronik hastalık nedeniyle vücut direnci zayıf durumda olanlarda, kalp-akciğer hastalığı olanlarda, yaşlılarda, şeker hastalarında, pnömoni (zatürre), meningoensefalit (beyin iltihabı), miyokardit (kalp kası iltihabı) gibi ciddi ve ağır seyredip ölümle sonuçlanabilecek hastalıklar görülebilir. Soğuk algınlığına karşı korunmada en birincil yol kişisel hijyendir. Bu hastalıktan korunmak için hasta kişilerle mümkün olduğu kadar az temasta bulunulmalı, eller sık sık sabunla yıkanarak, burun ve ağız temizliğine önem verilmelidir. Sanıldığının aksine soğuk algınlığının tedavisinde antibiyotik kullanımı gereksiz ve sakıncalıdır. Bunun yerine bol sıvı ve meyve tüketilmelidir. Hastalığın tedavisinde istirahat şarttır" şeklide bilgi verdi. 

Hastalığın yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, halsizlik gibi belirtilerle baş gösterdiğini kaydeden Şanlıurfa İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Derya Özkaya, "Grip ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Bu kadar ciddi tablolara yol açabilen grip, halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığıyla karıştırılmaktadır. Soğuk algınlığı ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı hapşırma gibi belirtilerle kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahatı gerektirmeyen bir hastalıktır, griple karıştırılmamalıdır" dedi. 

Uzmanlar, hastalığın öksürük ve hapşırıkla etrafa saçılan damlacıkların hava yoluyla başka insanlara bulaştığını ifade ederek, hastalığın tedavisiyle ilgili olarak, "Grip hastalığının tedavisi, ortaya çıkan belirtilerin tedavisi şeklindedir. Ateşin düşürülmesi, burun akıntısının giderilmesi, halsizlik ve kırgınlığının giderilmesi şeklinde tedavi olunur ve yatak istirahatı önerilir" diye konuştu. 

Şanlıurfa İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Derya Özkaya, gripten korunmanın başlıca yolunun vücut direncinin düşmesini engellemekten geçtiğini kaydederek, "Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyinmeli, bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Hastalarla yakın temastan, ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır" diye konuştu. 

İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada grip hastalığıyla ilgili olarak 65 yaşından büyüklerin risk altında olduğu aktarılarak, "Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı tarafından, çeşitli gruplar gribin olumsuz etkileri açısından risk grubu olarak tanımlanmaktadır. Sağlık otoriteleri, aşağıdaki gruba giren kişilerin her yıl aşılanmasını mutlaka önermektedir. Buna göre, 65 yaşından büyük kişiler, şeker hastaları (diyabet), astım hastaları, kronik akciğer hastaları (bronşit vb.), kronik kalp ve damar sistemi hastaları (kroner arter hastaları), bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı-hemoglobinopati-olanlar, kanser hastalı, immunsupresif kullananlar), huzurevi, bakımevi vb. ortamlarda yaşayanlar grip aşısı olmalıdır. Bazı kişilerin grip aşısı olmamaları gerekir. Bunlar da 6 aydan küçük bebekler, yumurtaya karşı anafilaktik tarzda alerjisi olanlar (yumurta yediğinde alerjik şoka girenler), hamileliğin ilk 3 ayı içinde olan bayanlar ancak doktor tarafından kesin gerekli olduğu tespit edilirse grip aşısı olabilirler" ifadeleri kaydedildi.
İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2006 Cumartesi 11:38:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?