5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Vergi borçlarına ödeme kolaylığı

Şanlıurfa Vergi Dairesi tarafından vergi borçlularına ödeme kolaylığı sağlandığı bildirildi.

Şanlıurfa Vergi Dairesi Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Maliye Bakanlığı’nın 30.10.2008 tarih ve 27039 nolu Resmi Gazetede yayınlanan B seri 4 nolu Tahsilat Genel Tebliği ile vergi borçlularına ödeme kolaylığı sağlandığı belirtildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"2008 yılı gelir ve kazançları için tahakkuk eden geçici vergi ve bu vergi ile birlikte ödenmesi gereken damga vergisi bu uygulamadan hariç tutulmuştur. Öte yandan Belediyelere olan vergi ve harç borçları ile gümrük idaresince tahsil olunan ithalde KDV, gümrük vergisi kapsam dışında kalmıştır. Bu kapsamda tecil ve taksitlendirmelerden yararlanmak isteyen mükelleflerin bağlı oldukları vergi dairesine olan tüm borçları için yazılı talepte bulunmaları şarttır. Ancak alacaklı vergi dairelerinin farklılık göstermesi halinde her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvuru gerekmektedir. Öte yandan vergi idaresinin daha önce tecil uygulaması yapmadığı KDV, ÖTV, Özel İşlem Vergisi ve harçlar, bu defa uygulama kapsamına alınmıştır. Genel Tebliğ ile bu kapsamda yapılandırılacak borçlara 18 ay vade ve yıllık yüzde 3 tecil faizi uygulanacaktır. Mevcut borçlarını daha önce tecil ve taksitlendirme uygulamazsından yararlandırmış kamu borçlularının da bu yeni uygulamadan yararlanmaları mümkündür. Bu durumda olan mükelleflerin müracaatı halinden 29 Ekim'den sonra ödemeleri gereken taksit tutarları toplamı, ilk müracaatlarından itibaren 36 ayı geçmemek koşulu ile yeni uygulamaya göre 18 ay ve yıllık yüzde 3 faizle taksitlendirilebilecektir. 5736 sayılı 'Bazı Kamu Alacaklarının uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanun' kapsamında uzlaşılan ve bu Kanun uyarınca zaten 18 ayda ödenecek olan kamu alacakları, bu yeni uygulamanın kapsamı dışında bırakılmıştır. Tecil kapsamına alınacak borç asıllarına vade tarihlerinden bu uygulamadan yararlanmak için vergi dairelerine başvurularına kadar geçen süre için gecikme zammı uygulanacağı tabiidir. Bu nedenle tecil ve taksitlendirilecek tutarlara ceza ve gecikme faizi borçları da eklenecektir. Bu tebliğ kapsamında tecil edilen borçlar için mükelleflere; ödenecek taksit tutarlarını, tecil faizi tutarlarını ve taksitlerin vade tarihlerini gösteren bir yazı ile tebliğ edilecektir."

Uygulamadan yararlanabilmek için alacaklı vergi dairesine yapılacak başvurunun en geç 28 Kasım Cuma günü mesai saati bitimine kadar yapılması gerektiği bildirildi. Ayrıca, başvurunun iadeli taahhütlü posta veya APS yolu ile yapılması da mümkün olduğuna yer verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 17:09:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?