5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Viranşehirliler için kontenjan yetersiz

Akraba ziyaretinde bulunmak amacıyla her yıl Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesindeki hudut sınır kapısını kullanarak idari mektupla 48 saatliğine Suriye Arap Cumhuriyeti'ne giden Viranşehirliler, bu yıl kontenjanın 2 bin 500'le sınırlandırılmasından dolayı bu haktan yararlanamayacak.

Türkiye ve Suriye vatandaşları, Şanlıurfa ve Haseki Valiliği arasında imzalanan protokol gereği, her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı'nda idari mektupla 48 saatliğine Ceylanpınar Sınır Kapısı'nı kullanarak misafir ziyaretinde bulunuyor. Geçen yıl Suriye Arap Cumhuriyeti'ne misafir olarak giden 5 bin kişilik kontenjan sayısının bu yıl 2 bin 500 olarak belirlenmesi nedeniyle sadece Ceylanpınarlıların bu haktan faydalanacak olması, Viranşehir halkının tepkisine yol açtı.

Viranşehir ilçesi ikametine kayıtlı olduğundan dolayı idari mektubu kabul edilmeyen Mehmet Batur, "Her yıl Suriye Arap Cumhuriyeti'ne gidip gelmemizde herhangi bir sıkıntı yaşamıyorduk. Fakat bu yıl ne olduysa bilmiyoruz, 5 bin kişilik kontenjan sayısını 2 bin olarak belirlediler. Viranşehir ilçesi, Ceylanpınar ilçesine 50 kilometre uzaklıkta ve bu iki ilçe de Şanlıurfa iline bağlıdır. Bize en yakın Suriye Hudut Kapısı Ceylanpınar ilçesinde bulunduğundan dolayı mecburen orayı kullanmak zorundayız. Biz Viranşehirliler olarak hangi sınır kapısını kullanıp Suriye'deki akrabalarımızı göreceğiz? Bize yapılan bu uygulama çifte standarttan başka bir şey değildir. Bu konuda Sayın Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan'dan yardım bekliyoruz" dedi.

Bu arada yetkililer ise, "Kontenjan sayısı 2 bin 500 olduğundan dolayı öncelikle sınır ilçesi olan Ceylanpınar halkı hudut kapısını kullanacak. Kontenjanda artış olursa Viranşehir halkı da faydalanabilecek" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2009 Çarşamba 16:56:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?