5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Yan kesicilere karşı uyarı

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü vatandaşları uyararak yankesici olaylarına karşı alınması gereken tedbirleri açıkladı.

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube ekipleri vatandaşları uyararak, "Kişi ve kişilerin, başka bir kişiye ait para veya eşyasını bulunduğu yerden habersiz olarak almaları yankesiciliktir. Bunun için kalabalık yerlerde ceplerinizi sık sık kontrol ediniz. Otobüs ve minibüslere binerken cüzdanınızı muhafaza altına alıp, elinizi sık sık cüzdanınıza götürmeyi alışkanlık haline getiriniz. Özellikle pazar ve kalabalık alış veriş yerlerinde çantanızı sırtınıza asmamalı, sürekli gözünüzle kontrol edebileceğiniz şekilde vücudunuzun ön tarafında taşımalısınız. Üzerinizde büyük miktarda parayla mümkün oldukça dolaşmamaya çalışınız. Büyük miktarda para taşımanız gerekiyorsa birkaç parça halinde emniyetli yerlerde taşımaya, bu esnada adres sormak, para bozdurmak ve buna benzer bahanelerle size yaklaşan tanımadığınız şahıslara karşı dikkatli olunuz. Para yerine kredi kartı, çek gibi araçları kullanmayı tercih ediniz. Para veya cüzdanınızın çekilmesi en uygun yerlerin pantolon veya yan ceplerin olduğunu unutmayınız" dediler.

Banka çıkışlarında da vatandaşları uyaran Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube ekipleri, "Eğer bankadan para çekmişseniz, bankadan çıkmadan paranızı emin yerde muhafaza ediniz. Paranızı oldukça ortalıkta saymayınız. Yolda yürürken, kavga ederek size yaklaşan, yardım isteyen şahıslardan uzak durunuz. Eğer şahıslar ısrarla üzerinize geliyorsa cüzdanınızı muhafaza ederek dikkatinizi dağıtmalarına izin vermeyin" uyarısında bulundular.

KAP-KAÇÇILARA DİKKAT

Bir kimsenin haberi olmadan, taşınabilir eşya ve ziynet bir veya birkaç kişi tarafından aniden kapıp kaçırılmasına kap-kaç denildiğini belirten ekipler, "Kap-Kaç oto-yaya veya motosiklet ile yapılabilir. Yolda veya caddede yürürken caddeye yakın olan taraftan mümkün oldukça uzak durulmalı, trafik akışının ters istikametinde çanta taşınmalıdır. Hava karadıktan sonra eve giderken ıssız ara sokaklar yerine, ışıklı ana caddeler tercih edilmeli. Özellikle bayan sürücüler, otoyolda giderken, araçlarına arkadan çarpan olursa çok dikkatli olmalı otoda tek iseler araçtan inmemeli; çarpan aracın plakasını ve şahsın eşkalini almaya çalışarak en yakın Polis Merkezine veya 155 Polis İmdat telefonlarına bildirilmelidir. Trafiğin yoğun olduğu yerlerde ve trafik ışıklarında beklerken, çantalar ön veya arka koltuk yerine mümkünse bagaja kilitlenmeli yada sürücü koltuğunun altına gizlenmelidir" mesajını verdiler.

KALDIRIMCILARA DİKKAT

Kişi veya kişilerin başka bir kişiye ait para veya ziynet eşyasını bulunduğu yerden habersiz olarak almalarına kaldırımcı olarak ifade edildiğini belirten yetkililer, "Açık kaldırım; pazardaki seyyar satıcı tezgahından veya piknik yerlerinde eşyaların alınması gibi. Kapalı kaldırım; mağazadan, kuyumcudan, otodan eşyaların alınması. Bir hırsızın değerli eşyalarınızla ortadan kaybolabilmesi için sadece bir saniyeye ihtiyacı vardır" dediler.

MUSLUKÇULARA VE PİSLİKÇİLERE DİKKAT

Camide abdest almakta olan bir şahsın ceketinin üzerine kendi ceketini asmak suretiyle, diğer cekette bulunan para veya eşyanın alınmasına da muslukçu adı verildiğini belirten yetkililer, "Camide abdest alırken veya içerde namaz kılarken,askıya astığınız ceket vb. giysilerinizin cebinde paranızı ve cüzdanınızı bırakmayınız. Camide abdest alırken yardımcı olmak isteyen tanımadığınız kişilerin yardımını kabul etmeyiniz. Suçlular pislikçilik suretiyle hırsızlık yapacakları şahısların özellikle yaşlı şahıslar olmalarına dikkat ederler. Bu şahıslar arkalarından bir süre takip ettikten sonra ağızlarında çiğnedikleri bisküvi ve benzeri kuruyemiş parçalarını önünde gitmekte olan şahsın üzerine tükürür ve şahsın yanına yaklaşarak 'Arkan pislenmiş' diyerek şahsın üzerinde bulunan elbisesini çıkartmasını sağlar. Elbisesini temizlemek istediği şahsın kendisine yardım etmek istiyormuş gibi görünerek elbisesinin ve şahsın ceplerinde bulunan para ve değerli eşyaları çalarak yanından hızlı bir şekilde uzaklaşırlar" ifadelerine yer verdi.

.
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 13:44:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?