4
Mayıs
2024
Cumartesi
ŞANLIURFA

Yanlış sulamanın faturası devlete

VATANDAŞ YANLIŞ SULUYOR, FATURASI DEVLETE ÇIKIYOR

GAP ile birlikte kuru tarımdan sulu tarıma geçen Harran ve Akçakale Ovası'nda, yanlış sulamanın faturası devlete çıkıyor. Yanlış sulama yüzünden binlerce dönümlük arazi zarar görüyor.

Şanlıurfa ve Harran ve Akçakale ovalarında geçmiş yıllarda 30 bin hektar alan tuzlanma nedeniyle elden çıkınca devlet, drenaj kanal çalışmaları yaparak çoraklaşan araziyi yeniden tarıma kazandırmayı başardı ancak aşırı sulama yüzünden halen arazilerin zarar gördüğü belirtildi.

Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, çoraklaşan arazilerde toprak kaybının yol açtığı mali kaybın yaklaşık 300 milyon dolar olduğunu ve bu rakamın ürünle birlikte 1 milyar dolara yaklaştığını belirtti. Yetkililer, bölgede soya, mısır gibi ürünlerin ekimi yapılarak ürün desenine geçilip çoraklaşmayı önlemenin mümkün olacağını söyledi.

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, bilinçsiz sulama yüzünden her yıl binlerce dönüm arazinin zarar gördüğünü belirterek, "Ovada aşırı derecede pamuk ekimi yapılıyor. GAP'ta pamuk ekim alanı yüzde 45 olarak planlanıyordu ancak bu oran bugün yüzde 85'lere ulaştı. Ürün deseninin yaygınlaşması için sulama birlikleri ve çiftçilerle görüşmeler yapıyoruz. Çiftçi eğitimine büyük önem veriyoruz ancak çiftçi yine bildiğini okuyor. Atadan dededen kalma metotlarla sulama yapıyor. Bunun sonucunda çoraklaşma baş

gösteriyor" diye konuştu.

Öte yandan, Şanlıurfa'da ekili olan arazilerin devlete faturasının da büyük olduğunu belirten yetkililer, "Çiftçiler fazla su vererek fazla ürün alabileceklerini zannediyor. Oysaki fazla su ürüne zarar verir, toprağı fakirleştirir ve çoraklaşma meydana gelir. Vatandaşlar kanaletlerini bilinçsiz kullandığı için su taşmaları meydana geliyor ve ekili olan ekinler fazla sudan zarar görüyor. Sulama konularında çiftçilere uyarılarda bulunuyoruz. Bunun devlete her yıl büyük zararı oluyor" açıklamasını yaptı.

VATANDAŞ YANLIŞ SULUYOR, FATURASI DEVLETE ÇIKIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2010 Cumartesi 13:07:05
Güncelleme :2 Ocak 2010 Cumartesi 15:29:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?