5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Yaşıtları okulda onlar tarlada

Şanlıurfa'nın Akçakale ve Harran ilçelerinde pamuğun değişmeyen işçileri çocuklar, sabahları okul yerine tarlaya gidiyor.

Tarım işçisi çocuklar, yeni eğitim-öğretim yılı başlarken tarlalardaki görevlerinin başında yer aldı. Okula başlayabilmek için pamuk hasadının bitmesini bekleyen tarım işçisi çocuklar, yaşıtları gibi okul hazırlığı yapamıyorlar. Türkiye tarımının önemli merkezlerinden biri olan Harran Ovası ve dışarıdan gelen binlerce tarım işçisinin çocukları, beyaza bürünen tarlalarda çalışarak ailelerine katkı sağlamaya çalışıyorlar.

Sabahın erken saatlerinden itibaren aileleriyle birlikte pamuk tarlalarının yolunu tutan çocuklar, okulların açılmasının sevincini buruk yaşıyorlar. Tarım işçisi aileler, pamuk hasadının Eylül ayı sonlarında yoğunlaştığını ve Ekim ayı sonuna kadar devam edeceğini belirterek, Harran Ovası'nda pamuk hasadı tamamlanmadan ayrılamayacaklarını ifade ettiler. Bez parçalarından yapılmış pamuk toplama önlüklerini bellerine bağlayarak, sabahın 07.00'sinde tarlada mesaiye başlayan çocuklar, saat 12.00'yi gösterdiğinde öğle yemeği yemeğini yemek için evlerinin yolunun tutuyorlar.

Akçakale ilçesi Zorlu köyünde pamukçuluk yapan Gündüz ailesi, aynı zamanda bölgenin fotoğrafını veriyor. Dokuz kardeş olan Gündüz ailesinin dört çocuğu da öğrenci. Pamuk bitene kadar çocuklarının okula gidemeyeceğini söyleye Gündüz Ailesi, bu soru her yıl yaşadıklarını kaydetti.

Okula gitmek için pamuğun bitmesi gerektiğini vurgulayan Zahide (12) ve İbrahim Gündüz (9) kardeşler, "Okula gitmek için pamuğun toplanması gerekir. "Bizler 9 kardeşiz. Bu kardeşlerimden dört tanesi öğrenci, ancak pamuk işi bitmeden okula gidemiyoruz. Okul harçlıklarımız ve giyeceğimiz elbiseleri ancak pamuk bittikten sonra alabiliriz. Okula gitmek için pamukların toplanması lazım. İşçi tutacak imkanımız yok. Tarlanın pamuğunu bizlerin toplaması gerekir" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2009 Pazartesi 12:38:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?