30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Yatırımcıya 'GAP' daveti

Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) uygulandığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin, 7 milyona yaklaşan nüfusuyla gerek kendi başına büyük bir pazar, gerekse ciddi bir üretim potansiyele sahip olması sebebiyle yatırım için büyük avantajlara sahip olduğu bildirildi.

Konuyla ilgili GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (BKİ) tarafından işadamlarına yönelik hazırlanan raporda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yapılacak yatırımların avantajları anlatıldı. Gelişmiş sanayi ve ticaret altyapısı, kaliteli tarımsal üretim, toprak ve hava koşulları, kaliteli ve ucuz işgücü, ulaşım imkanları, Ortadoğu pazarına yakınlık ve devlet yardımlarının bölgeyi cazip hale getirdiğinin belirtildiği raporda, hangi sektörlerde yatırım yapılacağı da ele alındı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yatırım yapmaya elverişli sektörlerin kaydedildiği raporda, "GAP Bölgesi’nde 2010 yılı itibariyle sulanabilir arazilerin 1.7 milyon hektara ulaşmasıyla bölge tam anlamıyla tarımsal üretim merkezi haline gelecektir. Tarıma dayalı sanayi konularında yapılacak yatırımların işadamları açısından çekici olabileceği düşünülmektedir. Bölgede sınırlı sermaye birikimi olması sebebiyle bugüne kadar bölgenin tarımsal üretimi daha çok, dökme olarak diğer illere satılmıştır. Bölgedeki tarımsal üretim son derece kaliteli ve işlenmeye elverişlidir. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre, 2000 yılında Türkiye’de toplam pamuk üretimi 2 milyon 260 bin tona ulaşmış, bu üretimin 1 milyon 110 bin tonu GAP Bölgesi’nde gerçekleşmiştir. Pamuk üretiminin bu denli yoğun olduğu bölge, özellikle hammaddeye yakınlığı itibariyle tekstil ve konfeksiyon sanayiinde yatırım fırsatları sunmaktadır" denildi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin, kimyasal ve inşaat malzemesi üretimi konusunda pazara yakınlık avantajı nedeniyle yatırımcılar açısından son derece çekici bir bölge konumunda olduğunun ifade edildiği açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Elektriğin tüketicilere yeterli, kaliteli, sürekli ve düşük maliyetli bir şekilde sunulmasını sağlayacak rekabet ortamının oluşturulması için gereken yasal çerçeve 2001 tarihinde Elektrik Piyasası Kanunu ile oluşturulmuş bulunmaktadır. Bölgede sınai kalkınmanın gerektirdiği nitelikte bir enerji altyapısının kurulmasına ve işletilmesine duyulan ihtiyaç ve bu yönde geliştirilmiş devlet politikaları gerek enerji üretimi gerekse dağıtımı konusunda yatırımcılara fırsatlar sunmaktadır. Bölgenin maden haritaları, maden potansiyelinin barit, asfaltit, boksit, manganez, dolomit, demir ve mermerde yoğunlaştığını göstermektedir. Ayrıca tuğla ve kiremit hammaddeleri, ham petrol ve kömür yatakları bulunmaktadır. Tarihin en eski uygarlıklarına ev sahipliği yapmış Mezopotamya Ovası, cazibesini günümüzde de korumakta ve bölgeye önemli bir turizm potansiyeli kazandırmaktadır. Sahip olunan kültür çeşitliliğinin yanında tarihi varlıkların zenginliği de bölgeyi kültür turizmi açısından öne çıkarmaktadır. Tüm bölge illeri çeşitli medeniyetlerin eserlerine ev sahipliği yapmanın yanında farklı kültürel geleneklerin yaşatıldığı merkezler olarak eşine az rastlanır bir coğrafyaya sahiptir."

İHA
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2005 Pazartesi 14:34:03
Güncelleme :16 Haziran 2005 Perşembe 12:41:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?