5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Yavaşcan: 'Olayda sabotaj yok'

Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, Kerkük-Ceyhan-Yumurtalık petrol boru hattında, ani basınçtan dolayı meydana gelen patlama sonrasında Atatürk Barajı Göleti havzasına sızan ham petrol temizlenme çalışmalarının devam ettiğini ve içme suyu için gerekli tedbirlerin alındığını söyledi.

Bozova ilçesine bağlı Yalçıntaş köyü ile Zorova köyü arasındaki Devkil mevkiinden geçmekte olan BOTAŞ'a ait Kerkük-Ceyhan-Yumurtalık petrol boru hattında meydana gelen patlama sonrasında oluşan 2 kilometrelik petrol göletinin temizleme çalışmalarının sürdüğünü belirten Vali Yusuf Yavaşcan, "Olayda herhangi bir sabotaj olmadığı kesin. Teknik bir arıza. Zaten yetkililerin söylediklerine göre dışardan bir etki olsa boru içe doğru, içerden olduğunda da dışa doğru parçalanma olur. Bu petrolün boru içinde akarken ani bir önünün kesilmesi sonucu oluşan basınçtan dolayı meydana gelmiş. Zaten BOTAŞ Genel müdürü ile de görüştük. Hemen bariyer getirilip tedbirler alınmaya başlandı. Biz ilk etapta Atatürk Baraj gölüne su sızıp sızmadığını öğrenmek istedik ve hemen belediyenin içme suyu aldığı bölüme bariyerler kurulup acilen gerekli tedbirler alınarak petrolün göletin o bölümüne öncelikli olarak sızmasının önlenmesini istedik. Sonuçta insanımızın sağlığı daha önemli. Hayvanlara da zarar verilip verilmediği yapılacak çalışmalar sonucunda belli olacak. Zaten emen makineleri getirilerek sızan petrol toplanmaya, boru içinde kalanlar alınmaya çalışılıyor. Şu sıralar uçak ve helikopterle havadan gerekli gözetleme ve tarama çalışması yapılıyor. Petrolün tam olarak ne kadar bir alana sızmış olabileceği kesin olarak belirlenmiş olacak" dedi.

Yavaşcan, çalışmalar sonucunda yöre insanlarının da tarlasına, malına herhangi bir zarar gelmişse BOTAŞ tarafından karşılanacağına inandıklarını, ileriki saat ve günlerde BOTAŞ'ın yaptığı çalışmalar hakkında genişçe bilgiye sahip olacaklarını ve kulaktan duyma yazılmaması için basınla da paylaşacaklarını ifade etti.

Bozova ilçesine bağlı Yalçıntaş köyü ile Zorova köyü arasındaki Devkil mevkiindeki Kerkük-Ceyhan-Yumurtalık petrol boru hattında ani basınçtan dolayı meydana gelen patlama sonrasında Atatürk Barajı Göleti havzasına sızan ham petrol temizlenme çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 15:57:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?