5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Yaz mevsiminde kış hazırlığı

Akçakale ilçesinde yaz ayında kış hazırlıkları başladı. Kış aylarının bölgede vazgeçilmez yakacaklardan olan tezek, Şanlıurfa'daki fakir köylüler için yakacak olarak kullanılıyor.

Kış aylarında özellikle dar gelirli vatandaşların yakacağı olan tezek, köylünün en çok rağbet ettiği yakacaklar arasında bulunuyor. Yaz aylarının başlamasıyla birlikte hayvan dışkılarını toplayarak tezek yaptıklarını belirten köylüler, kışın tanesini 75 YKr ile 1 YTL arasında sattıklarını söylediler.

İlçeye bağlı Öncül Köyü sakinlerinden Ahmet Akdoğan, ineklerinin artıklarını bir çukurda biriktirdiklerini belirterek, "Havaların ısınması ile birlikte hayvan artıklarını tezek yapmak için ayaklarımızla yoğuruyoruz. Bir gün beklettikten sonra elimizdeki tezek kalıplarına basıyoruz. İki gün sonra bunları doğrultup yan yana diziyoruz. Üç beş gün böyle bıraktıktan sonra içeriye kaldırıyoruz. Yada dışarıda düzdükten sonra üzerini sıvayıp bırakıyoruz. Kışında ısınmak için yakıyoruz. Tezekten hiç kimse zehirlenmez, ayrıca ateşi çok olduğu için içeriyi çabuk ısıtıyor. Zaten evlerimiz kerpiçten olduğu için çabuk ısınıyor. Köylerde zaten yakacak olarak tezek ve pamuk çöpünden başka yakacağımız yok. Bizler bunlarla ısınıyoruz" dedi

.
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2008 Çarşamba 14:58:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?