5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Yeni sınır kapısı Habur'a alternatif

Akçakale Sınır Kapısı'nın, ekonomik yaptırım kararının alınması üzerine Habur'a alternatif olarak düşünüldüğü belirtildi.


Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın "Kuzey Irak'a ekonomik yaptırım söz konusu olabilir" açıklamasından sonra Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, açılması planlanan Uluslararası Akçakale Sınır Kapısı'nda her iki ülkenin yetkililerinden bilgi aldı.


Cumhurbaşkanı Gül'ün ilk kez başkanlık ettiği MGK'da Mesud Barzani'ye karşı ekonomik yaptırım kararı çıkması gözleri güney illerindeki Suriye sınır kapılarına çevirdi. Plana göre Habur'dan geçişler ağırlaştırılacak ve Türkiye'nin yeni Irak güzergahı Suriye üzerinden olacak. Bu planla Barzani yılda 400 milyon dolar zarara uğrayacak. Türkiye'yi ziyaret eden Beşar Esat ile yapılan görüşmeler sonucunda alınan kararla Habur'a alternatif olarak Akçakale Sınır Kapısı devreye girecek.


MGK toplantısı sonrası yayınlanan 4 maddelik MGK bildirisinin 3. maddesinde, "Bölgede bölücü terör örgütünü doğrudan veya dolaylı şekilde destekleyen gruplar üzerinde öncelikle alınması gereken ekonomik tedbirlere ilişkin olarak Bakanlar Kurulu'na tavsiyede bulunulması kararı alınmıştır" denilmişti. Toplantıda ekonomik yaptırımlarla ilgili raporlar kurul üyelerine sunuldu. Buna göre; Irak'a ihracat yapan Türk işadamlarının zarar görmemesine özen gösterilecek, Irak'a iniş için Hatay-Cilvegözü, Urfa-Akçakale, Nusaybin ve Kilis-Öncüpınar kapıları kullanılacak, Suriye'den bu kapılar için hazırlık yapması istenecek, Habur'dan ise çoğunlukla ABD'nin ihtiyaç duyduğu lojistik desteğin geçişine imkan sağlanacak.


Habur Sınır Kapısı'na alternatif olarak Suriye'nin Rakka kenti üzerinden Irak'ın başkenti Bağdat ve diğer illerinde ihracat için Şanlıurfa'nın Akçakale Sınır Kapısı'nın açılması konusunda iki ülke arasında anlaşma sağlandı. Bir süre önce sınırlı şekilde kullanılan Akçakale Sınır Kapısı'nın tekrar faaliyete geçmesi için Türkiye ve Suriye arasındaki altyapı çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi. Dışişleri Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda Akçakale Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulunan Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, "Daha güvenli ve Ortadoğu'ya yakın güzergah üzerinde bulunan Akçakale Sınır Kapısı'nın eksikliklerinin tamamlanması ile bu kapı faaliyete başlayacaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2007 Perşembe 18:29:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?