30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Yerin altında korkutan hareket

Şanlıurfa’nın Harran İlçesi’ne bağlı Selman köyünde yer altı surlarının yükselmesi üzerine bir çok ev ve arazi sular altında kaldı.

Güneydoğu Anadolu Projesi’nin en önemli yatırımı olan Atatürk Barajı’nın tamamlanmasından sonra 1995 yılında suya kavuşan Harran Ovası’nda yapılan bilinçsiz sulama, hem verimli toprakları hem de yaşamı tehdit eder hale geldi. Aşırı sulama yüzünden her geçen gün yükselen yeraltı suları su baskınlarına, arazilerin çamur deryasına dönmesine sebep oluyor. Harran İlçesi’ne bağlı Selman köyünde suların yükselmesi sebebiyle son bir ay içerisinde topraktan yapılan yaklaşık 10 ev yıkıldı. Ev sahiplerinin zamanında tehlikeyi görmesi sebebiyle boşalttığı evlerde can kaybı olmazken, köyde suların yükselmesi sebebiyle bir çok ev de yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Göletlerin oluştuğu köyde insanlar suları hortumları ekleyerek motopomplarla çekerek kanallara boşaltıyor. Arazilerin çamur deryasına döndüğü köyde köylüler tarlalarına giremiyor. Yeraltı sularının yükselmesi sebebiyle büyük sıkıntıyla karşı karşıya kalan köylüler, yetkililerin bir an evvel kendilerine yardım etmesini talep ediyor. Bilinçsiz sulama yüzünden büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kaldıklarını belirten köylüler, "Tarlalarımızı ekemiyoruz, evlerimize giremiyoruz. Büyük bir problemle karşı karşıyayız" dediler.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Mart 2005 Perşembe 13:46:57
Güncelleme :22 Mart 2005 Salı 13:17:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?