5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Yıllar sonra ilk bayan milletvekili

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 11 sandalyesi bulunan Şanlıurfa'da AK Parti 9 milletvekili çıkarırken, 2 sandalyenin sahibi de bağımsızlar oldu. Adı sık sık töre cinayetleri ile gündeme gelen Şanlıurfa yıllar sonra bir kez daha bayan vekil seçti.


Dün yapılan 23. dönem milletvekili seçimlerinde Şanlıurfa'da 2 bin 346 sandıkta 458 bin 228 seçmen oy kullandı. Katılım oranının yüzde 82.857 olduğu Şanlıurfa'da 445 bin 152 geçerli oyun 265 bin 588'ini alan AK Parti, 9 milletvekili çıkardı. Demokratik Toplum Partisi'nin desteklediği bağımsız adaylardan İbrahim Binici, aldığı 27.705 oyla milletvekili seçildi. Bağımsız aday olarak seçimlere katılan eski ANAP milletvekili Seydi Eyyüpoğlu da 27 bin 918 oyla meclise giren diğer isim oldu.


22 Temmuz seçimleri Şanlıurfa'da uzun yıllar sonra bir ilki de yaşattı. AK Parti'nin 6. sıra milletvekili adayı olan Çağla Aktemur Özyavuz, kentin tek bayan milletvekili oldu. Feodal yapının ağırlıklı olduğu Harran bölgesinde AK Parti'den 6. sıra milletvekili adayı olan Cümeyle aşiretinin ileri gelenlerinden Harran Belediye Başkanı İbrahim Özyavuz'un eşi Çağla Aktemur Özyavuz, yıllar sonra Şanlıurfa'dan meclise giren 2. bayan milletvekili oldu. Şanlıurfa'dan seçilen ilk bayan milletvekili ise 47 yıl önce İşçi Partisi'nden aday olan Behice Boran olmuştu.


3 Kasım seçimlerinde Şanlıurfa'dan 7 milletvekili çıkaran AK Parti, dün yapılan seçimlerde oy oranı ve milletvekili sayısını artırdı. Şanlıurfa'da oyların yüzde 59.662'sini alan AK Parti, seçim öncesi kentte yapılan tahminleri alt üst etti.


Seçim bürosunda tebrikleri kabul eden AK Parti'nin yeni milletvekili Hüseyin Kuş, İHA muhabirine yaptığı açıklamada 9. sıradan milletvekili seçilmesinin kendisi için sürpriz olmadığını belirterek, "Şanlıurfa'da partimize çok yoğun ilgi vardı. Beklentimiz 11-0'dı. Ancak oylar ne renk olursa olsun hepsine saygımız var. AK Parti'ye gösterdikleri teveccühten dolayı halkımıza teşekkür ediyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2007 Pazartesi 17:52:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
SALİH GÜNEŞ IP: 88.254.10.xxx Tarih : 25.07.2007 18:21:56
öncelikle yeni millletvekilimiz Çagla Hanımı kutluyorum.feodal yapının hakim oldugu bölgemizden bayan bir milletvekimizin seçilmesine sevindim açıkçası(bayanlar adına da).Bildigim kadarıyla İTÜ.Üniversitesinden mezun!kültür ve birikimleriyle urfamızı en iyi şekilde temsil edeceğinden eminim.kendisine başarılar diliyorum...