5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Yıllar sonra ilk kez zarar etti

Ortadoğu’nun en büyük tarım alanı Şanlıurfa Ceylanpınar Tarım İşletmesi yıllar sonra ilk kez zarar etti. Yetkililere göre, göçerler işletmeye zarar veriyor.

Tam bir milyon 761 bin dönümlük işletme, yıllardır ilk kez zarar etti. Yetkililer bunun nedenini göçer aşiretlere bağlıyor. İşletme yetkilileri, göçerlerin araziye ev yapmaya başladığını açıkladı.

Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nin başı, arazisine yerleşen göçer aşiretlerle dertte. Konuyla ilgili tartışmalar Meclis’e de taşındı. Göçerlerin başka bir arazide iskan edilmesini öngören kanun teklifi Meclis Komisyonu’nda kabul edildi. Tarım İşletmeleri Genel Müdürü İsmail Hakkı Sayın, göçerlerin işletmeye zarar verdiğini savundu.

Sayın “Göçerlerin yetiştirdiği hayvanlar, işletmenin yetiştirdiği saf damızlıklar ve tohumlara zarar veriyor. Hasattan sonra kalan saplar, hayvan yemi olarak kullanılıyor. Oysa bizim arazilerimizde hassattan sonra talan yaşanıyor, saplar talan ediliyor.” dedi.

TİGEM Genel Müdürü, ayrıca bazı milletvekillerinin bölgeyi ziyaretinden sonra göçerlerde kendilerine işletme arazisinde toprak verileceği yönünde beklenti oluştuğunu da söyledi: “Arazi verilecek diye gelip işletmemiz üzerine bina yapmaya başladılar. Çıkan olaylarda bir kişi öldü. Diken üstündeyiz. Ceylanpınar işletmesi tarihinde ilk kez 2005 yılında zarar etti. Çünkü milletvekililerinin ziyaretinden sonra çıkan olaylar yüzünden biz hasat yapamadık.”

İşletme yöneticileri şikayetlerini böyle sıralarken göçerler de sorunlarını anlattı. Arazideki 25 noktada konaklayan göçerler hayatlarından memnun değil: “Okulumuz yok. 600 çocuk var okulsuz. Doğru dürüst Türkçe bile bilmiyoruz. Devlet bizim bu sorunumuzu çözsün başka yere götürsün biz de kurtulalım. Ne yolumuz, ne hastanemiz var. Sorunumuz çok ama kimse bizle ilgilenmiyor. 12 kişiyiz aynı yerde oturuyoruz. Burda kalmak istemiyoruz bize ev versinler bahçemiz olsun. İşimiz gücümüz yok, toprağımız yok. Bize yol açsınlar nereye isterlerse gidelim.”

Göçerlerin nereye ve nasıl yerleştirileceği konusu Meclis’ten çıkacak yasayla açıklığa kavuşacak.
Kadir Can/NTV
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2007 Salı 06:33:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?