6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİRECİK - ŞANLIURFA

Mehmet Akan


Mehmet AKAN   (1939- ) 

Oyuncu,yönetmen,yazar.Birecik’te doğdu. İlk ve orta okulu Birecik’te, Liseyi Haydar Paşa Lisesinde tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi son sınıfından ayrıldı. 1959 yılında çeşitli amatör tiyatro guruplarında oynadı (1959). 1962’ye değin Genç Oyuncular Topluluğu’nun tüm oyunlarında oyuncu, yönetmen, yazar ve kareograf olarak görev aldı.

Özel bir bale okulunda, Devrim Ocakları halk Oyunları Topluluğu’nda dans çalışmalarını sürdürdü. 1962-1966 arasında Gülriz Sururi-Engin cezzar Tiyatrosu’nda yönetmen, oyuncu, kareograf olarak çalıştı. 1967-1968 sezonunda Ulvi Uraz Tiyatrosu’nda kendi yazdığı “Ham Hum Şaralop” adlı oyunu yönetti. 1969’da Dostlar Tiyatrosu’nun kuruluş çalışmalarına katıldı.9 yıl süreyle bu tiyatroda yönetmen, oyuncu, yazar, kareograf olarak görev yaptı.

1982 yılında sahnelenen "Hikaye-i Mahmut Bedreddin" oyunuyla o yıl Ulvi Uraz en iyi yönetmen, Ankara Sanat Kurumu en iyi yönetmen, İsmet Küntay en ili yazar ödülünü kazandı. Televizyon dizisi Bizimkiler’de canlandırdığı Sabri Bey tiplemesiyle Türkiye’ye kendini sevdirdi.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar