13
Haziran
2024
Perşembe
GÜNCEL

Tavuk ölümleri korkutuyor

Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesi'ne bağlı Kalkan köyü Kınıklı mezrasında binden fazla tavuk öldüğü iddia ediliyor. Köylüler, ölen tavukların bazılarını kullanılmayan su kuyusuna atıyor, bazılarını da köpeklere veriyor. Köylülerin bazıları, tavuklarına hastalığın bulaşmaması için kümeslerden çıkarmıyor.

Halfeti İlçesi Kalkan köyü Kınıklı mezrasında yaklaşık 15 gündür binden fazla tavuk ölümü yaşandığını iddia eden köylüler, yetkililerden yardım bekliyor. Tarım İl Müdürlüğü uzmanlarının tavukların ölüm nedeninin belirlenmesi için numune aldıklarını belirten köylüler, ölümlerin devam ettiğini iddia etti.

Köylerinde binden fazla tavuğun öldüğünü iddia eden köylüler, telef olan hayvanları mezrada bulunan kullanılmayan su kuyusuna attıklarını, bazı ölen tavukların ise köpeklere yem olduğunu söyledi. Köylerinde bazı vatandaşların hastalıkla tavukları kesip yediğini de iddia eden mezra sakinleri, yetkililerden yardım beklediklerini söyledi.
50'den fazla tavuğunun öldüğünü iddia eden Ahmet Koca, "15 günden fazladır tavuk ölümleri devam ediyor. Dayımın oğlu ilçe tarıma telefon açtı kimse gelmedi. Daha sonra İl Tarım Müdürlüğü'nü aradılar, dün oradan yetkililer geldi. Hastalığa yakalanan tavuklar bir gün sonra ölüyor. Şimdiye kadar ev başı hesaplasak köyümüzde 80'den fazla hanemiz var. Ortalama 2 bin tavuk ölmüştür" dedi.
Mezrada çok sayıda tavuğun öldüğünü söyleyen Mehmet Yaman da "15 günden bu yana hastalıkla çok sayıda tavuk telef oldu. Tavuklarımı kuş gribinden ve köydeki hastalıktan korumak için ahırda saklıyorum" diye konuştu.

Tavuklarını hastalıktan korumak için kümeste sakladığını belirten Fatma Yaman ise maddi durumlarının iyi olmadığını, tavuklarla geçimlerinin bir bölümünü sağladıklarını kaydetti. Hastalıklı tavuklardan yiyen Abdullah Özer, şimdilik bir hastalığının olmadığını, ancak ilerleyen zamanda ne olacağını bilmediği için korktuklarını kaydetti. Televizyonlarda kuş gribi diye bir hastalığın söylendiğini ifade eden Özer, kendi tavuklarında da bu hastalığın olabileceğini bundan dolayı korktuklarını belirtti. Abdullah Özer, göçmen kuşların mezralarının üzerinden geçtiğini ifade ederek, göçmen kuşlardan da bu hastalığın bulaşmış olabileceğini ifade etti.
Mezrada tavukların ölümünün yanı sıra bazı kümeslerdeki kuşların da öldüğü belirtildi.

Kümeslerindeki kuşlardan birinin leşini çıkaran Tahir Yaman, aldığı leşi köyün çıkışındaki bir kuyuya attı. Kuyunun içerisinde birikmiş bir miktar tavuk ve kuş leşleri de bulunuyor. Konuyla ilgili olarak yetkililerin çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

.
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2005 Cumartesi 14:36:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?