1
Haziran
2024
Cumartesi
YAŞAM
Belediye Sayfaları

Su: Yokluğu dertti, çokluğu da dert oldu

Aşırı sulamadan zarar gören Harran Ovası'nın kurtarılması için başlatılan çalışmalar hızlandırıldı. Çoraklaşmayı önlemek için 500 bin dönüm arazide başlatılan çalışmalarda şu ana kadar 60 bin dönüm araziyi kurtaran uzmanlar, 50 bin dönümde yapılacak işleri de ihaleyle gerçekleştirecek.

Atatürk Barajı'nın tamamlanmasıyla birlikte 1995 yılında trilyonlar harcanarak suya kavuşan Harran Ovası, bu sevinci tam yaşayamadı. Bölge çiftçisinin yıllar sonra suya kavuşması sonrası toprağa aşırı su vermesi sonucu kısa süre sonra suya doyan topraklarda yeraltı suları hızla yükseldi. Bölgede verimli tarım arazilerinin elden çıkmasına sebep olan ve yerleşim yerlerini bile tehdit etmeye başlayan yeraltı suyu yüksekliği için Şanlıurfa Valiliği harekete geçti.

Bereketli Harran Ovası'nın yaklaşık 500 bin dönümünde yaşanan çoraklaşmayı önlemek ve arazileri kurtarmak için yeraltı drenaj kanalları projesi hazırlayan valilik, çalışmalara başladı. Valilik İl Özel İdaresi Bolatlar GAP Proje Müdürlüğü koordinatörlüğünde sürdürülen çalışmalar sonunda Harran'da yeraltı suları yüksekliği, çoraklık ve tuzlaşma tehlikesi bulunan yaklaşık 60 bin dönüm arazi, açılan drenaj kanallarıyla kurtarıldı. Trilyonlar harcanarak suya kavuşturulan Harran Ovası'nın bir bölümü yine trilyonlar harcanarak su derdinden kurtuldu.

Araziye yapılan drenaj kanallarıyla yeraltından alınan suların boşaltıldığı tahliye kanalları, adeta birer Fırat Nehri büyüklüğüne ulaştı. Harran Ovası'ndaki tahliye kanalıyla ilgili bilgi veren Bolatlar GAP Proje Müdürü Bayram Türkdili, saniyede 18 metreküp su akan tahliye kanalları sayesinde Suriye'de 200 bin hektar alanın sulandığını kaydetti.

Harran İlçesi'ne bağlı Arıcan, Aşağı Deren, Yukarı Deren, İkince ve Arıcan köylerindeki arazilerde; İkince, Sütlüce, Seferköy, Uzunyol, Varlıkalan, Tahılalan, Çatalhurma, Akbilek, Konağa, Aşağı Arıcan, Güneren, Hoyun, Birşello, Altılı, Küplüce, Aslankuyusu, Birmehmetderviş, Şemsettin, Harapseyfi, Demirkuyu ve Birdelef köylerinde ise yeraltında açılan drenaj kanallarıyla yeraltındaki su problemi çözülüyor. 

Arazisinin çorak halini göstererek bir an evvel kurtarılmasını isteyen Güneren Köyü'nden Emin Mızrak, "Hiçbir şey ekemiyoruz. Gelirimiz yok oldu. Toprak sahibiyken geçimimizi sağlayabilmek için artık ırgatlar gibi komşu köylerde pamuk toplamaya gitmek zorunda kalıyoruz. Devletten isteğimiz bir an evvel bizim de topraklarımızı kurtarmalarıdır" dedi.

Bölgede topraklarının kurtulması için bekleyen çiftçilerin yanı sıra yeniden yeşeren arazilerine bakıp sevinen çiftçilerin sayısı da hayli fazla. GAP Arıcan Köyü'nden çiftçilik yapan İsmail Daştan, "Benim arazilerim tamamen çöldü. Biz eskiden dönümden 50 kilo pamuk alamadığımız yerden şu anda 400 kilo 500 kilo pamuk alıyoruz ve memnunuz. Kurtulduk. Hayatımız, çocuklarımızın hayatı, bu tarlalar kurtuldu" diyerek sevincini dile getirdi.

Harran Ovası'nda yaşanan çoraklaşma tehlikesini önlemek için başlatılan çalışmalara büyük önem veren Vali Şemsettin Uzun, sık sık yapılanları kontrol ediyor. İlgili kurum amirleri ve uzmanlarla birlikte köyleri gezen Vali Uzun, vatandaşlara aşırı su kullanmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

Tarım arazilerindeki tehlikeyi engellemek için maddi imkanları seferber ettiklerini belirten Vali Şemsettin Uzun, imkanlar ölçüsünde bölgenin kurtarılacağını kaydetti. 500 bin dönüm tarım arazisinde problem olduğunu, şu ana kadar 60 bin dönümün kurtarıldığını vurgulayan Vali Şemsettin Uzun, "Önümüzdeki günlerde de 50 bin dönüm arazide yapılacak çalışmaları ihaleye çıkaracağız" dedi.

Tarım arazilerini kurtarmak için yaklaşık 8,5 trilyon TL para harcandığını kaydeden Vali Şemsettin Uzun, çiftçileri de aşırı su kullanmamaları konusunda uyardı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2005 Perşembe 10:41:39
Güncelleme :18 Ağustos 2005 Perşembe 11:17:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?