4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

15 Mart'ta hizmete girecek

Siirt Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kenti kültürel ve etnografik bir mekana kavuşturmak için çalışmalar başlattı. Valilikçe satın alınan tarihi bir cas evi olan Siirtevi'nin, 15 Mart'ta tamamlanarak hizmete gireceği bildirildi.

Conkbayır Mahallesi'nde satın alınan 120 yıllık tarihi ev için özel cas üretim ocağı kuruldu. Siirtevi, bir çeşit alçı taşı ve Siirt taşının ocaklarda yakılarak öğütülmesinden oluşan cas yapı malzemesiyle yaklaşık 30 yıldan sonra tekrar inşa ediliyor.

İki katlı evde başlatılan restorasyon çalışmaları büyük bir hızla devam ederken, restorasyon için daha önceki yıllarda çalışmış ustalar tutuldu. Bahçesinin, eski evlerde olduğu gibi Siirt taşıyla kaplanacağı belirtilen evin çevresindeki arsaların da satın alınmasıyla mekan, geniş bir yeri kapsayacak.

Vali Hüseyin Avni Mutlu, İl Özel İdaresi tarafından satın alınan evde incelemeler yaparak, restorasyon işlerini yürüten mimar Cihangir Peker ve ustalarla görüştü.

Vali Mutlu, Siirt'in 10 bin yıllık bir şehir ve zengin bir kültüre sahip olduğunu belirterek, "Zengin bir kültüre sahibiz. Bu kültürümüzü evin herbir odasını aslına uygun olarak döşeyerek yaşatacağız. Vatandaşlarımızdan evlerindeki etnografik değer taşıyan eserler konusunda destek isteyeceğiz. Evin mutfağını, yatak odasını, misafir odasını bu eserlerle donatarak gezen vatandaşlarımıza nostalji yaşatacak ve kültürümüzü gelecek nesillere aktaracağız" dedi.

Vali Mutlu, kültür evinin 15 Mart'ta aslına uygun olarak donatılmış bir şekilde hizmete gireceğini dile getirdi. Mimar Cihangir Peker de, her şeyin aslına uygun olarak yapılması için büyük çaba harcadıklarını ifade ederek, "Siirtevi'nin aslına uygun olması için, uzun araştırmalar yaptıktan sonra çalışmaya başladık. Çalışmalarımızı 15-20 güne kadar tamamlamayı planlıyoruz. Siirt'in kültürünün yaşatılmasına katkıda bulunabileceğimiz için büyük bir mutluluk duyuyorum" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2006 Çarşamba 15:10:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?