4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Doğalgaz müjdesi!

Güneydoğu'ya doğalgaz geliyor. Siirt ile Batman bölgesinin gaz ihalesi de tamamlandı.

Siirt ile Batman Bölgesinin doğal gaz dağıtım ihalesinde en düşük teklifi, 0,235 sent birim hizmet amortisman bedeli ile Anadolu Doğal Gaz Dağıtım A.Ş verdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunda (EPDK) gerçekleştirilen ihaleye, toplam 4 firma katıldı.

EPDK Doğal Gaz Daire Başkanı Uğur Kınay'ın komisyon başkanlığında yapılan ihalede Yıldızlar İnşaat ve Ticaret A.Ş, 0,249 sent, Anadolu Doğal Gaz Dağıtım A.Ş 0,245 sent, Fernas İnşaat Limited Şti, 0,255 sent, Kuzu Toplu Konut İnşaat Ltd. Şti de 0,390 sent birim hizmet amortisman bedeli teklif etti.

Tekliflerin alınmasının ardından en düşük teklifte bulunan Anadolu, Yıldızlar ve Fernas şirketleri açık eksiltmeye davet edildi.

Açık eksiltmenin üçüncü turunda Fernas İnşaat Ltd. Şti. yetkilisi en düşük teklif olan 0,240 sent birim hizmet amortisman bedelinin altına inemeyeceğini belirterek, ihaleden çekildi.

5. turda ise Yıldızlar şirketi ihaleden çekilirken, ihaleyi 0,235 sent birim hizmet amortisman bedeli teklif eden Anadolu Doğal Gaz Dağıtım A.Ş kazandı.

İhaleye yerinde izleyen Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül, ihalenin ardından yaptığı açıklamada, doğal gazın Siirt'te özlemle beklendiğini belirtirken, şehrin modernleşeceğini, yatırımların ve istihdamın bu sayede artacağını söyledi.

55 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPILACAK

Anadolu Doğal Gaz Dağıtım A.Ş İcra Kurulu Üyesi Halil Çiftçi de 3 yılda yaklaşık 55 milyon dolarlık bir yatırımla 75 bin aboneye ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

Çiftçi, şirketin EPDK'nın bir çok doğal gaz dağıtım ihalesine katılarak, aralarında Bandırma, Sivas, Afyon, Amasya, Tokat gibi şehirlerin bulunduğu 10 bölgenin dağıtım ihalesini kazandıklarını ifade etti.

EPDK 2. BAŞKANI TÜLEK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu İkinci Başkanı Yusuf Tülek de Siirt-Batman ihalesinin, Kurumun ihalesini gerçekleştirdiği 52. dağıtım bölgesi olduğunu bildirdi.

Bu ihaleler sonunda bugün Türkiye?de doğal gaz kullanan şehir sayısı 45'e ulaştığını anlatan Tülek, 20'nin üzerinde şehirde de yatırımların sürdüğünü ve buralarda da 2008 yılında gaz kullanımının başlayacağını kaydetti.

Önümüzdeki dönemde ihalesi yapılacak 15 şehir kaldığına dikkat çeken Tülek, 2008 yılında Aydın, Zonguldak, Bartın ve Ağrı'nın ihalelerini yapacaklarını, ardından Muğla, Sinop, Artvin, Iğdır, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Mardin,
Şırnak ve Hakkari'nin doğal gaz dağıtım ihalelerinin geleceğini belirtti. Tülek, ''Doğal gazın henüz ulaşmadığı bölgeler ağırlıkla coğrafi koşulların dolayısıyla yatırım yapmanın görece zor olduğu bölgeler'' dedi.

GÜNEYDOĞU'DA DOĞAL GAZI YAYGINLAŞACAK

Önümüzdeki dönemde Güneydoğu Anadolu Bölgesinde doğal gaz kullanımının yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını bildiren Tülek, daha önce de Van, Adıyaman, Diyarbakır gibi şehirlerimizin ihalesini yaptıklarını hatırlattı.

Önümüzdeki yıl diğer şehirlerin ihalelerinin de yapılacağını ifade eden Tülek, ''Bu itibarla bugün Siirt ve Batman ihalesini sonuçlandırmış olmamız çok önemli. Tabii tüm bunların olabilmesi için, öncelikle BOTAŞ'ın iletim hatları
yatırımlarını yapması ve bu bölgede şehirlerde doğal gaz dağıtımı yapmaya talipli özel şirketlerin olması gerekiyor'' diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2007 Cuma 16:28:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?