4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Eğitim Seminerleri başladı

Siirt Valiliği, Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) ve İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi'nin işbirliğiyle düzenlenen eğitim semineri başladı. 

STSO'da düzenlenen 2 günlük seminerde, İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi Eğitim Dairesi Başkanı Levent Çamlıbel başkanlığındaki 7 kişiden oluşan uzman kadro tarafından ihracat ve gümrük işlemleri konusunda Siirtli işadamı ve ihracatçılara bilgi veriliyor. Vali Hüseyin Avni Mutlu, eğitim seminerinin açılışında yaptığı konuşmada, ithalat ve ihracatın ülke kalkınması için önemine dikkat çekti. Mutlu, "İthalat ve ihracatın bir ülkenin kalkınmasına önemi çoktur. 75 milyar dolar olan 2005 yılı ihracat tutarımız, geçmişe oranla çok iyi olmasına rağmen dünya çapındaki ihracata baktığımız zaman yetersiz kalıyor. Bunun için çok çalışmamız gerekiyor" dedi. 

STSO Başkan Vekili Nedim Kuzu, ilin ihracat ve ithalatta istenilen düzeye gelmediğini belirtere; "Bölgemizde 2005 yılında ihracat yapan kişi sayısı bin 128, ithalat yapan kişi sayısı ise bin 267'dir. İlimizde ise bu sayı maalesef ihracatta 5, ithalatta da 8 ile sınırlı kalmaktadır. İlimiz ithalat ve ihracatın ilk adımı olan sınır ticaretiyle 2003 yılının Nisan ayında tanışmıştır" diye konuştu. İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi Eğitim Dairesi Başkanı Levent Çamlıbel ise, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ihracat konusundaki hedeflerini anlattı. Türkiye'nin 2005 yılında 75 milyar dolar ihracat yaptığına değinen Çamlıbel, "2005 yılında ihracat tutarımız 75 milyar dolardır. Bu tutarı Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılında en az 5 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun için çok çalışmamız ve her ilden ihracatçılar çıkarmamız gerekiyor. İGEM olarak buna yönelik çalışmalarımız sürüyor" şeklinde konuştu. 

Seminerin ilk gününde uzmanlar, damping ve antidamping konuları üzerinde durdu. Uzman Erhan Akbenli, yaptığı konuşmada, Çin mallarının dünya ekonomileri üzerindeki etkilerine dikkat çekti, "Çin mallarına karşı önlem almamız gerekiyor. Çin mallarının maliyeti neredeyse yok, devlet maliyeti karşılıyor ya da Çinli üreticiler, maliyeti çok ucuza çıkarıyorlar. Hatta ürünleri maliyetinin altında bir fiyatla satıyorlar" dedi.
.
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2006 Salı 19:18:37
Güncelleme :23 Mayıs 2006 Salı 19:27:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bedri yılmaz IP: 85.102.207.xxx Tarih : 23.05.2006 23:48:06
Düzenledikleri eğitim programları ve faaliyetlerinden dolayı siirt ticaret ve sanayi odasının başarılı genç başkanı Güven KUZU ve ekibine ilimiz adına teşekkür eder başarılarının devamını dilerim .