4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

'Hükümetin politikası çiftçiyi mağdur ediyor'

Siirt Ziraat Odası (SZO) Başkanı Gündüz Tanık, hükümetin desteklemeleri zamanında ödemeyişinin çiftçileri zor durumda bıraktığını belirterek, çiftçilere yönelik gelir konusunda çalışmalar yapılmasını istedi.

SZO Başkanı Gündüz Tanık, devletin tarım politikasının çiftçileri mağdur ettiğini öne sürerek, "Adeta çiftçilerimiz üretimden vazgeçirilmeye çalışılmaktadır. 2006 yılına girdiğimiz bu günlerde henüz 2004 yılına ait Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödemelerinin 6 YTL'lik kısmı ödenmedi. 2005 yılına ait DGD ödemelerinden ise henüz bir haber yok.

Yapılan desteklemelerin zamanında ödenmeyişi çiftçilerimizi zor durumda bırakmakla birlikte, çoğu çiftçilerimizin de tefecilerin eline düşmesine neden oldu. Yapılan desteklemelerin amacına ulaşması için zamanda ödenmesi gerekmektedir. Günümüzde mevcut ekonomik koşullar itibariyle çiftçilerimiz oldukça zor durumdadır. Çiftçilerimiz temel ihtiyacı olan mazotunu alamaz duruma gelmiştir.

Çiftçimizin bir an önce bu ekonomik dar boğazdan çıkarak refaha kavuşması için ödemelerin en kısa zamanda yapılmasını istiyoruz" dedi.

Desteklemelerin zamanında yapılmayışı ve ürünlere düşük fiyat verilmesi nedeniyle çiftçilerin ürün yetiştiremeyeceklerini savunan SZO Başkanı Gündüz Tanık, "Ürünlere verilen fiyatlar maliyetin altında kalmaktadır. Mazot, gübre, ilaç ve tohum gibi girdilerin fiyatlarının sürekli artması çiftçileri üretim yapmaktan vazgeçirmektedir.

Geçen yıl mağdur olan pamuk üreticilerimiz bu sene ekim alanlarını azalttı. 2004 yılında 12 bin dekar olan pamuk ekim alanı 2005 yılında 4 bin dekar civarına düşmüştür. Çiftçilerin üretmeye devam edebilmeleri için ürün fiyatlarının daha iyileştirici olması ve yapılan desteklemelerin de zamanında ödenmesi gerekmektedir.

2004 yılına ait doğrudan gelir desteğinin 6 YTL'lik kısmıyla 2005 yılına ait DGD ve mazot desteklemesinin en kısa zamanda ödenmesi için yetkililerin daha duyarlı olmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2006 Cumartesi 17:12:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?